مرور زمان مالیاتی در خصوص مودیانی کاربرد دارد که در موعد مقرر نبست به تسلیم اظهارنامه مالیات بر درآمد اقدام ننموده اند .
سازمان امور مالیاتی نسبت به این مودیان مکلف است که ظرف مدت 5 سال از آخرین مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر درآمد نسبت به محاسبه مالیات و صدور برگ تشخیص اقدام نماید ف در غیر اینصورت مالیات مورد اشاره شامل مرور زمان شده و قابل مطالبه نخواهد بود .
ماده 157 قانون مالیات های مستقیم در این خصوص بدین شرح می باشد :
ماده ۱۵۷ – نسبت به مؤدیان مالیات بر درآمد که در موعد مقرر از تسلیم اظهارنامه منبع درآمد خودداری نموده اند یا اصولاً طبق مقررات این قانون مکلف به تسلیم اظهارنامه در سر رسید پرداخت مالیات نیستند مرور زمان مالیاتی پنج سال از تاریخ سررسید پرداخت مالیات می باشد و پس از گذشتن پنج سال مذکور مالیات متعلق قابـل مطالبـه نخواهـد بود، مگر این که ظرف این مدت درآمد مؤدی تعیین و برگ تشخیص مالیات صـادر و حـداکثر ظـرف سـه مـاه پـس از انقضای پنج سال مذکور برگ تشخیص صادره به مؤدی ابلاغ شود.
تبصره – در مواردی که مالیات به هر علت از غیر مؤدی مطالبه شده باشد پس از تأیید مراتب از طرف هیـأت حـل اختلاف مالیاتی مطالبه مالیات از غیر مؤدی در هر مرحله که باشد کان لم یکن تلقی میگردد و در این صورت اداره امور مالیاتی مکلف است بدون رعایت مرور زمان موضوع این ماده ظرف یکسال از تاریخ صـدور رأی هیـأت مزبـور، مالیـات متعلق را از مؤدی واقعی مطالبه نماید وگرنه مشمول مرور زمان خواهد بود.
همچنین در خصوص مرور زمان مالیات حقوق نیز بخشنامه به شرح ذیل وجود دارد :
شماره: ۶۴۸۰۲/۱۳۰۴۳/۴/۳۰
تاریخ: ۱۶/۱۱/۱۳۷۴
چون درخصوص مطالبه مالیات بر درآمد حقوق و نحوه حل اختلاف و مسئله مرور زمان آن ابهاماتی بروز نموده است لذا جهت رفع ابهام لزوما متذکر میگردد : مطابق مقررات ماده ۹۰قانون مالیاتهای مستقیم مصوب اسفند ماه ۶۶ در موارد تخلف کارفرما از تکالیف مقرر در ماده ۸۵قانون مذکور ، مالیات متعلق با رعایت مقررات ماده ۱۵۷قانون مذکور قابل مطالبه است و بنا به تصریح ماده ۹۰ مزبور ، چنانچه پرداخت کنندگان حقوق ظرف سی روز ازتاریخ مطالبه مالیات اعتراض نمایند ، این اعتراض قابل طرح در هیات حل اختلاف مالیاتی ذیربط بوده و در نتیجه مقررات ماده ۲۳۸قانون یاد شده دراین مورد جاری نمی باشد . النهایه در مواردیکه با اسناد و مدارک مربوط اثبات شود که مالیات متعلق توسط کارفرما بموقع کسر ولی بحساب مربوط واریز نگردیده است ، وصول این مالیات از کارفرما مشمول مرور زمان نخواهد بود. ضمنا یادآورمی شود در موارد مطالبه مالیات حقوق ازپرداخت کنندگان حقوق بایستی مقررات ماده ۲۳۷قانون مالیاتهای مستقیم دقیقا رعایت و مستندات مطالبه مالیات بخصوص نام و مشخصات و سمت حقوق بگیران و نیز مدت اشتغال و میزان حقوق هر یک در گزارش مربوط قید گردد. مفاد این بخشنامه به تائید هیئت عمومی شورایعالی مالیاتی نیز رسیده است .