درآمد مشمول مالیات به معنای آن بخشی از درآمد اشخاص حقیقی یا حقوقی است که بر مبنای آن محاسبه مالیات بر درآمد انجام می شود .
به عبارت دیگر درآمد مشمول مالیات برابر است محموع فروش کالا و خدمات و سایر درآمدهای کسب شده منهای درآمدها های معاف از مالیات و هزینه ها .
بنابراین درآمد مشمول مالیات معمولاً برابر با کل درآمد کسب شده فرد نمی باشد و از آن به مراتب کمتر می باشد .
به طور مثال اگر درآمد شخص از محل فروش کالا معادل 100 ریال باشد و خرید کالا 60 ریال و هزینه های حقوق و دستمزد 20 ریال باشد درآمد مشمول مالیات 20 ریال می شود .
و یا اگر درآمد فروش کالا 100 ریال سود سپرده بانکی 20 ریال و درآمد شخص در مجموع 120 ریال شود و خرید کالا 60 ریال و هزینه حقوق 20 ریال باشد در این حالت سود خالص برابر با 40 ریال ولی از آنجا که سود سپرده بانکی معاف از مالیات می باشد درآمد مشمول مالیات 20 ریال می باشد .
برای مثال درآمد مشول مالیات اجاره املاک بر اساس ماده 53 قانون مالیات مستقیم عبارت است از کل مال الاجاره اعم از نقدی و غیر نقدی پس از کسر 25 درصد بابت هزینه ها و تعهدات مالک .
حال اگز مبلغ اجاره بها 100 ریال باشد درآمد مشمول مالیات برابر با 75 ریال میگردد زیرا از درآمد کسب شده 25 درصد به عنوان هزینه های قابل قبول قابل کسر می باشد .