سلام شرکتی تولیدی چندین سال هزینه استهلاک ثبت نکرده است نحوه محاسبه و ثبت هزینه استهلاک چگونه است
روش های محاسبه استهلاک
برای محاسبه استهلاک روش های متفاوتی به شرح ذیل وجود دارد :
- روش خط مستقیم
- روش میزان تولید
- روش مانده نزولی
- روش مجموع سنوات
- روش ساعت کارکرد
- روش قسط السنین
- روش سرمایه گذاری وجوه استهلاکی
دقت فرمایید که برای انتخاب روش استهلاک می بایست از جدول ماده 149 قانون مالیات های مستقیم استفاده نمایید و در انتخاب روش آزادی عمل ندارید .
حال با توجه به اینکه برای سنوات گذشته استهلاک دارایی ها را محاسبه ننموده اید پس از تهیه لیست اموال ارزش دفتری هر یک از آنها و با مراجعه به جدول ماده 149 و انتخاب روش نسبت به محاسبه استهلاک اقدام فرمایید .
جدول استهلاک دارایی های ثابت
نحوه صدور سند حسابداری استهلاک
برای ثبت حسابداری می بایست هزینه استهلاک را بدهکار و استهلاک انباشته دارایی های ثابت را بستانکار نماییم .
هم چنین برای ثبت استهلاک سنوات گذشته دیگر مجاز به استفاده از سر فصل هزینه استهلاک نبوده و می بایست از حساب سود و زیان انباشته استفاده نمایید .
نحوه صدور سند حسابداری استهلاک سال جاری
هزینه استهلاک بدهکار
استهلاک انباشته دارایی های ثابت بستانکار
نحوه صدور سند حسابداری استهلاک سنوات قبل
سود و زیان انباشته بدهکار
استهلاک انباشته دارایی های ثابت بستانکار
مواد قانونی مرتبط با محاسبه استهلاک
- ماده 149 قانون مالیات های مستقیم در خصوص مقررات استهلاک دارایی ها
ماده 149 قانون مالیات های مستقیم
آن قسمت از دارایی های استهلاک پذیر که بر اثر به کارگیری یا گذشت زمان یا سایر عوامل و بدون توجه به تغییر قیمت ها ارزش آن تقلیل می یابد و همچنین هزینه های تأسیس، قابل استهلاک بوده و هزینه استهلاک آنهـا جـزء هزینه های قابل قبول مالیاتی تلقی میشود. مقررات مربوط به استهلاک های دارایی های استهلاک پـذیر شـامل جـداول استهلاک ها و چگونگی اجرای آن با رعایت استانداردهای حسابداری توسط سازمان امور مالیاتی کشور تهیه مـی شـود و ظرف مدت شش ماه از تاریخ تصویب این قانون به تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی میرسد.
تبصره۱ -افزایش بهای ناشی از تجدید ارزیابی دارایی های اشخاص حقوقی، با رعایت استانداردهای حسـابداری مشمول پرداخت مالیات بر درآمد نیست و هزینه استهلاک ناشی از افزایش تجدید ارزیابی نیز به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی تلقی نمی شود. در زمان فروش یا معاوضه دارایی های تجدید ارزیابی شده، مابه التفاوت قیمت فروش و ارزش دفتـری بـدون اعمـال تجدید ارزیابی در محاسبه درآمد مشمول مالیات منظور می شود.
آیین نامه اجرائی این تبصره درمورد نحوه تجدید ارزیابی، فروش و استهلاک دارایی های تجدید ارزیابی شده و سایر الزامات و ترتیبات اجرائی که با رعایت استانداردهای حسابداری تهیه می شود، به پیشنهاد وزیـر امـور اقتصـادی و دارایی ظرف مدت شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون (۱۳۹۵/۰۱/۰۱ ) به تصویب هیأت وزیران می رسد.