سلام
در تیرماه ۱۴۰۲ به شرکت مسئولیت محدود ما برگهای به نام «مطالبه جرائم موضوع ماده ۱۶۹ ق.م.م» ابلاغ شده که در آن مبالغ جریمهای تحت عناوین «عدم صدور صورتحساب فروش» و «عدم ارائه فهرست معاملات در موعد مقرر» برایمان منظور کردهاند علیرغم اینکه در موعد مقرر تمامی موارد مورد انتظار ادارهی مالیات را از طریق سامانهی ارزشافزوده و صورت معاملات فصلی ثبت کرده بودیم.
(۱) آیا امکان اعتراض به این برگ جریمه وجود دارد؟
(۲) اگر امکان اعتراض هست، مهلت ارائهی اعتراض چند روز است؟
(۳) اگر امکان اعتراض هست، روند کلی اعتراض به چه صورت است؟ برای مثال برای اعتراض به برگ تشخیص مالیات بر درآمد ما باید ابتدا جزئیات حکم را مطالبه کنیم و پسازآن میتوانیم به ترتیب به ادارهی مالیاتی، هیئت حل اختلاف بدوی، هیئت حل اختلاف تجدیدنظر، شورای عالی مالیاتی و دیوان عدالت اداری اعتراض خود را اعلام کنیم. آیا اعتراض به برگ جریمه نیز همینگونه است یا فرق دارد؟
(۱) آیا امکان اعتراض به این برگ جریمه وجود دارد؟
بله برگ تشخیص صادر تا چند مرحله قابل اعتراض می باشد .
در ابتدا شما می توانید به این برگ تشخیص در کمیسیون حل اختلاف مالیاتی بدوی اعتراض نمایید .
سپس برگ تشخیص مزبور قابل اعتراض در کمیسیون حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر می باشد .
ارای کمیسیون حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر قطعی و قابل اعتراض می باشد ولی قابل اعتراض در شورای عالی مالیاتی و هیت موضوع ماده 251 مکرر می باشد .
فرصت اعتراض به ارای مالیاتی در دیوان عدالت اداری نیز مهیا می باشد .
در صورتی که رای شما قطعی و به اجراییات ارجا شود فرصت اعتراش به هیات ماده 216 نیز وجود دارد .
(۲) اگر امکان اعتراض هست، مهلت ارائهی اعتراض چند روز است؟
مهلت اعتراض به برگ تشخیص صادره ظرف 30 روز بعد از تاریخ ابلاغ رای می باشد .
(۳) اگر امکان اعتراض هست، روند کلی اعتراض به چه صورت است؟ برای مثال برای اعتراض به برگ تشخیص مالیات بر درآمد ما باید ابتدا جزئیات حکم را مطالبه کنیم و پسازآن میتوانیم به ترتیب به ادارهی مالیاتی، هیئت حل اختلاف بدوی، هیئت حل اختلاف تجدیدنظر، شورای عالی مالیاتی و دیوان عدالت اداری اعتراض خود را اعلام کنیم. آیا اعتراض به برگ جریمه نیز همینگونه است یا فرق دارد؟
اعتراض به جریمه ماده 169 نیز مانند باقی برگ تشخبص های مالیاتی بوده و تفاوتی ندارد .
مواد قانونی مرتبط با اعتراض به برگ تشخیص های مالیاتی به شرح ذیل می باشد :
ماده ۲۱۶ قانون مالیات های مستقیم
مرجع رسیدگی به شکایات ناشی از اقدامات اجرایی راجع به مطالبات دولت از اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی که طبق مقررات اجرایی مالیات ها قابل مطالبه و وصول میباشد هیأت حل اختلاف مالیاتی خواهد بود. به شکایات مزبور به فوریت و خارج از نوبت رسیدگی و رأی صادر خواهد شد. رأی صادره قطعی لازمالاجراء است.
تبصره ۱ -در مورد مالیات های مستقیم در صورتی که شکایت حاکی از این باشد که وصول مالیات قبل از قطعیت، به موقع اجرا گذارده شده است هرگاه هیأت حل اختلاف مالیاتی شکایت را وارد دانست ضمن صدور رأی به بطلان اجرائیه حسب مورد قرار رسیدگی و اقدام لازم صادر یا نسبت به درآمد مشمول مالیات مؤدی رسیدگی و رأی صادر خواهد کرد. رأی صادره از هیأت حل اختلاف قطعی است.
تبصره ۲ – در مورد مالیات های غیر مستقیم هرگاه شکایت اجرایی از این جهت باشد که مطالبه مالیات قانونی نیست مرجع رسیدگی به این شکایت نیز هیأت حل اختلاف مالیاتی خواهد بود و رأی هیأت مزبور در این باره قطعی و لازم الاجراء است. مفاد این تبصره شامل جرایم قاچاق اموال موضوع عایدات دولت و بهای مال قاچاق از بین رفته و نیز آن دسته از مالیات های غیر مستقیم که طبق مقررات مخصوص به خود در مراجع خاص باید حل و فصل شود نخواهد بود.
ماده ۲۳۸ قانون مالیات های مستقیم
در مواردی که برگ تشخیص مالیات صادر و به مؤدی ابلاغ میشود، چنانچه مؤدی نسبت به آن معترض باشد می تواند ظرف سی روز از تاریخ ابلاغ شخصاً یا به وسیله وکیل تام الاختیار خود به اداره امور مالیاتی مراجعه و با ارائه دلایل و اسناد و مدارک کتباً تقاضای رسیدگی مجدد نماید. مسئول مربوط موظف است پس از ثبت درخواست مؤدی در دفتر مربوط و ظرف مهلتی که بیش از سی روز از تاریخ مراجعه نباشد به موضوع رسیدگی و در صورتی که دلایل و اسناد و مدارک ابراز شده را برای رد مندرجات برگ تشخیص کافی دانست، آن را رد و مراتب را ظهر برگ تشخیص درج و امضا نماید و در صورتی که دلایل و اسناد و مدارک ابرازی را مؤثر در تعدیل درآمد تشخیص دهد و نظر او مورد قبول مؤدی قرار گیرد، مراتب ظهر برگ تشخیص منعکس و به امضای مسئول مربوط و مؤدی خواهد رسید و هرگاه دلایل و اسناد و مدارک ابرازی مؤدی را برای رد برگ تشخیص یا تعدیل درآمد مؤثر تشخیص ندهد باید مراتب را مستدلاً در ظهر برگ تشخیص منعکس و پرونده امر را برای رسیدگی به هیأت حل اختلاف ارجاع نماید.
ماده ۲۴۷ قانون مالیات های مستقیم
آراء هیأت های حل اختلاف مالیاتی بدوی قطعی و لازم الاجراء است. مگر این که ظرف مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ رأی براساس ماده (۲۰۳) این قانون و تبصره های آن به مؤدی، از طرف مأموران مالیاتی مربوط یا مؤدیان مورد اعتراض کتبی قرار گیرد که در این صورت پرونده جهت رسیدگی به هیأت حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر احاله خواهد شد. رأی هیأت حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر قطعی و لازم الاجراء میباشد.
ماده ۲۵۱ قانون مالیات های مستقیم
مؤدی یا اداره امور مالیاتی می توانند ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ رأی قطعی هیأت حل اختلاف مالیاتی، به استناد عدم رعایت قوانین ومقررات موضوعه یا نقص رسیدگی، با اعلام دلایل کافی به شورای عالی مالیاتی شکایت و نقض رأی و تجدید رسیدگی را درخواست کنند.
ماده ۲۵۱ مکرر قانون مالیات های مستقیم
در مورد مالیات های قطعی موضوع این قانون و مالیات های غیرمستقیم که در مرجع دیگری قابل طرح نباشد و به ادعای غیر عادلانه بودن مالیات مستنداً به مدارک و دلایل کافی از طرف مؤدی شکایت و تقاضای رسیدگی ارجاع نماید. تجدید رسیدگی شود وزیر امور اقتصادی و دارایی می تواند پرونده امر را به هیأتی مرکب از سه نفر به انتخاب خود جهت رأی هیأت به اکثریت آرا قطعی و لازم الاجرا می باشد. حکم این ماده نسبت به عملکرد سنوات ۱۳۶۸ تا تاریخ تصویب این اصلاحیه نیز جاری خواهد بود.۱