باسلام و احترام
شرکت ما دونفر نگهبان دارد که یک روز در میان عوض میشوند وساعت کاریشان بدین صورت است ۸صبح تا ۸ صبح فردا سپس نگهبان بعدی جایگزین میشود تا هشت صبح فردا و دوباره به این صورت تکرار میشوندحال اگر حقوق و مزایا طبق قانون کاربدهیم به چه صورت باید محاسبه شود آیا نوبت کاری وشبکاری تعلق میگیرد اگر تعلق میگیرد لطفا نحوه محاسبه را بفرمایید
باتشکر
به کارکنان مورد اشاره غلاوه بر حقوق پایه و حق بن و مسکن که مزایای قاتنونی ایشان می باشد می بایست اضافه کار ، شب کاری و جمعه کاری محاسبه نمایید .
با توجه به اینکه ایشان در هر هفته از نظر قانونی می بایست 44 ساعت و ماهانه 192 ساعت در محل کار خود حاضر باشند با این اوصاف اوصاف 360 ساعت کار انجام می دهند ، که از این 360 ساعت 192 ساعت ساعت کار موظف 120 ساعت شب کاری ، 48 ساع تضافه کار و 16 ساعت جمعه کاری می باشد .
ساعت کار مظف ماهانه 192 ساعت
ساعت کار انجام شده هر نگهبان : 15 * 24 = 360
شب کاری : 15 * 8 = 120
اضافه کاری : 360 – 192 – 120 = 48
جمعه کاری = 16
با توجه به اینکه فرمودید حقوق ایشان معادل حداقل حقوق اداره کار می باشد محاسبات به شکل ذیل می باشد :
حقوق ماهانه 26.554.950
بن و مسکن 10.500.000
شب کاری : 26.554.950 / 220 * 35 % * 120 = 5.069.581
اضافه کاری : 26.554.950 /220 * 1.40 * 48 = 8.111.330
جمعه کاری : 26.554.950 / 220 * 40 % * 16 = 772.507
مجموع حقوق و مزایا : 51.008.368
اضافه کار
با توجه به ماده ۵۱ قانون کار و مطابق قراردادی که خودتان اشاره کردید ساعت موظف کاری در طی یک هفته ۴۴ ساعت می باشد که به طور میانگین شما هفته ایی ۸۴ ساعت در محل کار خود حاضر هستید که می بایست به ازای هر هفته ۴۰ ساعت اضافه کار برای شما محاسبه شود .
ماده ۵۱ قانون کار
ساعت کار در این قانون مدت زمانی است که کارگر نیرو یا وقت خود را به منظور انجام کار در اختیار کارفرما قرار می دهد . به غیر از مواردی که در این قانون مستثنی شده است ساعات کار کارگران در شبانه روز نباید از ۸ ساعت تجاوز نماید .
تبصره ۱- کارفرما با توافق کارگران ، نماینده یا نمایندگان قانونی آنان ، می تواند ساعات کار را در بعضی از روزهای هفته کمتر از میزان مقرر و در دیگر روزها اضافه بر این میزان تعیین کند به شرط آن که مجموع ساعات کار هر هفته از ۴۴ ساعت تجاوز نکند .
تبصره ۲- در کارهای کشاورزی کارفرما می تواند با توافق کارگران ، نماینده یا نمایندگان قانونی آنان ، ساعات کار در شبانه روز را با توجه به کار ، عرف و فصول مختلف تنظیم نماید .
ماده ۵۹ قانون کار
در شرایط عادی ارجاع کار اضافی به کارگر با شرایط ذیل مجاز است :
الف- موافقت کارگر .
ب- پرداخت (۴۰%) اضافه بر مزد هر ساعت کار عادی .
شب کاری
با توجه به این که شیفت شما ۲۴ ساعته می باشد مشمول دریافت شب کاری نیز می گردید که شب کاری از ساعت ۱۰شب لغایت ۶ صبح روز بعد قابل محاسبه می باشد .
به طور میانگین شما مشمول دریافت ۲۸ ساعت شب کاری به ازا هر هفته و یا ۱۲۰ ساعت شب کاری به ازا یک ماه کاری می شوید .
ماده ۵۳ قانون کار
کار روز کارهایی است که زمان انجام آن از ساعت ۶ بامداد تا ۲۲ می باشد و کار شب کارهایی است که زمان انجام آن بین ۲۲ تا ۶ بامداد قرار دارد .
کار مختلط نیز کارهایی است که بخشی از ساعات انجام آن در روز و قسمتی از آن در شب واقع می شود .
در کارهای مختلط ، ساعاتی که جزو کار شب محسوب می شود کارگر از فوق العاده موضوع ماده (۵۸) این قانون استفاده می نماید .
ماده ۵۸ قانون کار
برای هر ساعت کار در شب تنها به کارگران غیر نوبتی (۳۵%) اضافه بر مزد ساعت کار عادی تعلق می گیرد
جمعه کاری
با توجه به اینک به طور یک روز در میان در محل کار خود حاضر می شوید در روزهای جمعه ایی که در محل کار خود بوده و تعطیل نیستید می بایست از مزایای جمعه کاری بهره مند گردید.
ماده ۶۲ قانون کار
روز جمعه ، روز تعطیل هفتگی کارگران با استفاده از مزد می باشد .
تبصره ۱- در امور مربوط به خدمات عمومی نظیر آب ، برق ، اتوبوس رانی و یا در کارگاه هایی که حسب نوع یا ضرورت کار و یا توافق طرفین ، به طور مستمر روز دیگری برای تعطیل تعیین شود همان روز در حکم روز تعطیل هفتگی خواهد بود و به هر حال تعطیل یک روز معین در هفته اجباری است .
کارگرانی که به هر عنوان به این ترتیب روزهای جمعه کار می کنند، در مقابل عدم استفاده از تعطیل روز جمعه (۴۰%) اضافه بر مزد دریافت خواهند کرد .
تبصره ۲- در صورتی که روزهای کار در هفته کمتر از شش روز باشد ، مزد روز تعطیل هفتگی کارگر معادل یک ششم مجموع مزد یا حقوق دریافتی وی در روزهای کار در هفته خواهد بود .
تبصره ۳- کارگاه هایی که با انجام ۵ روز کار در هفته و ۴۴ ساعت کار قانونی کارگرانشان از دو روز تعطیل استفاده می کنند ، مزد هر یک از دو روز تعطیل هفتگی برابر با مزد روزانه کارگران خواهد بود .
در ابتدا بهتر است که با مطرح کردن موارد فوق الذکر با کارفرما خود سعی در حل مشکل داشته باشید در غیر اینصورت می توانید با شکایت به اداره کار نسبت به احقاق حقوق خود اقدام نمایید .
لازم به ذکر است که در حال حاضر دعاوی مربوط به اداره کار به صورت آنلاین و از طریق سامانه https://prkar.mcls.gov.ir/ انجام می گیرد .
برای ثبت شکایت در سامانه فوق می بایست با مراجعه به دفاتر پیشخوان احراز هویت شده و نام کاربری و کلمه عبور سامانه را دریافت نمایید تا بتوانید شکایت خود را ثبت نمایید .
باسلام و عرض ادب خدمت استاد بزرگوار
یک دنیا سپاس از پاسخگویتان که خیلی مفید بودند