سلام آیا شرکت های تعاونی خدماتی مشمول معافیت های مالیاتی هستن یا مانند سایر شرکتهای سهامی بایستی مالیات پرداخت کنند
انواع شرکتهای تعاونی به 9 دسته به شرح زیر تقسیمبندی شده است:
- شرکتهای تعاونی کشاورزی روستایی
- شرکتهای تعاونی صیادان
- شرکتهای تعاونی مصرف کنندگان
- شرکتهای تعاونی مسکن
- شرکتهای تعاونی اعتبار
- شرکتهای تعاونی آموزشگاهها
- شرکت تعاونی کار
- شرکتهای تعاونی صاحبان حرفهها و صنایع دستی
- شرکتهای تعاونی صنایع کوچک و تهیه و توزیع و صاحبان مشاغل آزاد
از بین این شرکت های تعاونی شرکت های ذیل معاف از مالیات می باشند :
شرکت های تعاونی مصرف کارکنان موسسات دولتی ؛
شرکت های تعاونی مسکن کارکنان موسسات دولتی ؛
شرکت های تعاونی مصرف کارکنان موسسات غیر دولتی ؛
شرکت های تعاونی صیادان ؛
شرکت های تعاونی دانشجویان ؛
شرکت های تعاونی دانش آموزان ؛
شرکت های تعاونی تولیدی روستایی مشروط به اینکه متشکل از ساکنان روستا باشند.
حال با توجه به اینکه در خصوص شرکت تعاونی خود اطلاعات خاصی ارائه نداده اید بررسی بفرمایید شرکت شما در زمره شرکت های معاف قرار دارد و یا خیر .
مواد قانونی مرتبط با شرکت های تعاونی در قانون مالیات های مستقیم
- ماده ۴۸ قانون مالیات های مستقیم در خصوص معافیت مالیاتی حق تمبر ثبت و افزایش سرمایه شرکت های تعاونی
- ماده 65 قانون مالیات های مستقیم معافیت مالیاتی نقل و انتقال املاک شرکت های تعاونی
- تبصره 6 ماده 105 قانون مالیات های مستقیم در خصوص تخفیف در نرخ مالیات بر درآمد شرکت های تعاونی
- ماده 133 قانون مالیات های مستقیم در خصوص معافیت مالیاتی شرکت های تعاونی روستایی
- ماده 142 قانون مالیات های مستقیم معافیت مالیاتی تعاونی های فرش و صنایع دستی
ماده ۴۸ قانون مالیات های مستقیم
سهام و سهم الشرکه کلیه شرکت های ایرانی موضوع قانون تجارت به استثنای شرکت های تعاونی براساس ارزش اسمی سهام یا سهم الشرکه به قرار نیم در هزار۱ مشمول حق تمبر خواهد بود. کسور صد (۱۰۰) ریال هم صد (۱۰۰) ریال محسوب می شود.
ماده ۶۵ قانون مالیات های مستقیم
نقل و انتقال قطعی املاک که در اجرای قوانین و مقررات اصلاحات ارضی به عمل آمده و یا خواهد آمد و واحدهای مسکونی از طرف شرکتهای تعاونی مسکن به اعضای آنها مشمول مالیات موضوع این فصل نخواهد بود.
ماده ۱۰۵ قانون مالیات های مستقیم
جمع درآمد شرکت ها و درآمد ناشی از فعالیت های انتفاعی سایر اشخاص حقوقی که از منابع مختلف در ایران یا خارج از ایران تحصیل می شود، پس از وضع زیان های حاصل از منابع غیرمعاف و کسـر معافیـت هـای مقـرر بـه استثنای مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه ای میباشد، مشمول مالیات به نرخ بیست و پنج درصد (۲۵%) خواهندبود.۱
تبصره ۱- در مورد اشخاص حقوقی ایرانی غیر تجاری که به منظور تقسیم سود تأسیس نشده اند، در صـورتی کـهدارای فعالیت انتفاعی باشند، از مأخذ کل درآمد مشمول مالیات فعالیت انتفاعی آن ها مالیات به نرخ مقـرر در ایـن مـاده وصول می شود.
تبصره ۲- اشخاص حقوقی خارجی و مؤسسات مقیم خارج از ایران به استثنای مشمولان تبصره (۵ ) ماده (۱۰۹) و ماده (۱۱۳) این قانون از مأخذ کل درآمد مشمول مالیاتی که از بهره بـرداری سـرمایه در ایـران یـا از فعالیـت هـایی کـه مستقیماً یا به وسیله نمایندگی از قبیل شعبه، نماینده، کـارگزار و امثـال آن درایـران انجـام مـی دهنـد یـا از واگـذاری امتیازات و سایر حقوق خود، انتقال دانش فنی، دادن تعلیمات، کمک های فنی یا واگذاری فیلم های سـینمایی از ایـران تحصیل می کنند به نرخ مذکور در این ماده مشمول مالیات خواهند بود. نمایندگان اشخاص و مؤسسات مذکور در ایران نسبت به درآمدهایی که به هرعنوان به حساب خود تحصیل می کنند طبق مقررات مربوط به این قانون مشمول مالیات می باشند.
تبصره ۳ – در موقع احتساب مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی اعم از ایرانـی یـا خـارجی، مالیـات هـایی کـه قـبلاً پرداخت شده است با رعایت مقررات مربوط از مالیات متعلق کسر خواهد شد و اضافه پرداختی از این بابت قابل استرداد است.
تبصره ۴ – اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی نسـبت بـه سـود سـهام یـا سـهام الشـرکه دریـافتی از شـرکت هـای سرمایه پذیر مشمول مالیات دیگری نخواهند بود.
تبصره ۵ – در مواردی که به موجب قوانین مصوب وجوهی تحت عناوین دیگری غیر از مالیات بر درآمـد از مأخـذ درآمد مشمول مالیات اشخاص قابل وصول باشد، مالیات اشخاص پس از کسر وجوه مزبور به نرخ مقرر مربوط محاسـبه خواهد شد.
تبصره ۶ -درآمد مشمول مالیات ابرازی شرکت ها و اتحادیه های تعاونی متعـارف و شـرکت های تعـاونی سـهامی عـام مشمول بیست وپنج درصد (۲۵%) تخفیف از نرخ موضوع این ماده می باشد.
تبصره۷ -به ازای هر ده درصد (۱۰% ) افزایش درآمد ابرازی مشمول مالیات اشخاص موضوع این ماده نسـبت بـه درآمد ابرازی مشمول مالیات سال گذشته آن ها، یک واحد درصد و حداکثر تا پنج واحد درصد از نرخ های مذکور کاسته می شود. شرط برخورداری از این تخفیف تسویه بدهی مالیاتی سال قبل و ارائه اظهارنامه مالیاتی مربـوط بـه سـال جاری در مهلت اعلام شده از سوی سازمان امور مالیاتی است.
ماده ۱۳۳ قانون مالیات های مستقیم
صد درصد (۱۰۰%) درآمـد صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی عشایری، کشاورزی، صیادان، کارگری، کارمندی، دانشجویان و دانش آموزان و اتحادیه های آن ها از مالیات معاف است.
تبصره- دولت مکلف است معادل مالیات بردرآمد متعلق بـه آن قسـمت از سـود ابـرازی سـازمان مرکـزی تعـاون روستایی ایران را که با تصویب مجمع عمومی برای سرمایه گذاری در شرکت های تعاونی روستایی اختصاص داده می شـود ، پس از وصول و واریز آن به حساب درآمد عمومی کشور، از محل اعتبار ردیف خاصی کـه بـ ه همـین منظـور در قـانون بودجه کل کشور پیش بینی می شود در وجه سازمان مذکور مسترد نماید.
ماده ۱۴۲ قانون مالیات های مستقیم
درآمد کارگاه های فرش دستباف و صنایع دستی و شرکت های تعاونی و اتحادیه های تولیـدی مربوطـه از پرداخت مالیات معاف است.