سلام وقت بخیر
در رابطه با پرداخت کارانه و پاداش آخر سال ۳ تا سوال از خدمت شما داشتم:
۱- برای پرداخت کارانه هر ۳ ماه یکبار به کارمندان طبق قانون تا چه میزان مبلغ میتوانیم این پرداختی به هر کارمند داشته باشیم که چون کارانه معاف از بیمه هستش بعدا در بررسی اسناد در امور مالیاتی دچار مشکل نشیم
۲- نحوه محاسبه مالیات پرداختی به هر کارمند چون متغیره مثلا یک کارمند ۵۰۰ هزار و یک کارمند دیگه ۱ میلیون کارانه تعلق میگیره از چه حسابی باید پرداخت کرد (پرداخت به صورت جدای از حقوق ماهیانه صورت میگیرد) ثبت حسابداری و کدینگ مربوطه هم بفرمایید
۳- ثبت حسابداری پاداش آخر سال که از طریق هیات مدیره به کارمندان پرداخت میشود بفرمایید که از چه حسابی باید پرداخت شود ( جاری شرکا یا سود سالیانه ) و اینکه این پرداختی چه شرایطی باید داشته باشه تا معاف از بیمه باشه
برای پرداخت کارانه هر ۳ ماه یکبار به کارمندان طبق قانون تا چه میزان مبلغ میتوانیم این پرداختی به هر کارمند داشته باشیم که چون کارانه معاف از بیمه هستش بعدا در بررسی اسناد در امور مالیاتی دچار مشکل نشیم
دقت فرمایید که کارانه به شرط رعایت ماده 47 قانون کار و آیین نامه های اجرایی آن معاف از حق بیمه می باشد . از طرف دیگر با توجه به احکام مالیاتی لایحه بودجه سال 1401 نیز کارانه مشمول مالیات شده است .
حال مطابق آیین نامه اجرایی ماده 47 قانون کار سقف پرداخت کارانه معادل 50 درصد مزد ثابت و یا مزد مبنای کارکنان موضوع ماده 36 قانون کار می باشد .
پس در نهایت در صورتی که مبلغ کارانه معادل نصف حقوق ثابت پرسنل باشد معاف از بیمه بوده و مشمول مالیات می گردد .
نحوه محاسبه مالیات پرداختی به هر کارمند چون متغیره مثلا یک کارمند ۵۰۰ هزار و یک کارمند دیگه ۱ میلیون کارانه تعلق میگیره از چه حسابی باید پرداخت کرد (پرداخت به صورت جدای از حقوق ماهیانه صورت میگیرد) ثبت حسابداری و کدینگ مربوطه هم بفرمایید
ثبت حسابداری کارانه
هزینه حقوق و دستمزد – کارانه بدهکار
مالیات پرداختنی بستانکار
موجودی نقد و بانک بستانکار
کدینگ حسابداری کارانه پرسنل تولید
گروه هزینه
کل بهای تمام شده کالا
معین هزینه حقوق و دستمزد
تفصیل کارانه
پرداخت کارانه نیز مانند پرداخت حقوق پرسنل می بایست از حساب های رسمی شرکت انجام شود تا در هنگام رسیدگی مالیاتی در زمره هزینه های قابل قبول باشد .
ثبت حسابداری پاداش آخر سال که از طریق هیات مدیره به کارمندان پرداخت میشود بفرمایید که از چه حسابی باید پرداخت شود ( جاری شرکا یا سود سالیانه ) و اینکه این پرداختی چه شرایطی باید داشته باشه تا معاف از بیمه باشه
عیدی و پاداش تا دو برابر مزد ثابت شخص به شرط آن که از سه برابر حداقل حقوق مصوب اداره کار بیشتر نشود معاف از پرداخت حق بیمه می باشد .
حال شما پاداش هیئت مدیره را نیز به عیدی پایان سال اضافه نموده و مازاد آن نسبت به سه برابر حداقل مزد مصوب را مشمول بیمه محاسبه نمایید .
به طور مثال در سال 1401 که حداقل مزد مصوب 41.797.500 ریال می باشد مجموع عیدی و پاداش تا سقف 125.392.500ریال از کسر حق بیمه معاف بوده و مازاد آن مشمول کسر حق بیمه می باشد .
نکته بعد اینکه این مبلغ از حساب جاری شرکا و یا سود سالیانه شرکت پرداخت گردد :
اگر بخواهید این مبالغ در رسیدگی مالیاتی به عنوان هزینه های شرکت مورد قبول باشد به شرط آن که بیمه و مالیات آن را محاسبه نمایید می بایست از حساب شرکت پرداخت شود و در صورتی که تمایلی به پرداخت بیمه و مالیات پاداش هیئت مدیره نداشته باشید آن را از حساب جاری شرکا پرداخت نموده ولی دیگر به عنوان هزینه های شرکت قابل قبول نمی باشد .
ماده ۳۶قانون کار
مزد ثابت ، عبارت است از مجموع مزد شغل و مزایای ثابت پرداختی به تبع شغل.
تبصره ۱- در کارگاه هایی که دارای طرح طبقه بندی و ارزیابی مشاغل نیستند منظور از مزایای ثابت پرداختی به تبع شغل ، مزایایی است که بر حسب ماهیت شغل یا محیط کار و برای ترمیم مزد در ساعات عادی کار پرداخت می گردد . از قبیل مزایای سختی کار ، مزایای سرپرستی ، فوق العاده شغل و غیره .
تبصره ۲- در کارگاه هایی که طرح طبق بندی مشاغل به مرحله اجرا درآمده است مزد گروه و پایه ، مزد مبنا را تشکیل می دهد .
تبصره ۳- مزایای رفاهی و انگیزه ای از قبیل کمک هزینه مسکن ، خواربار و کمک عایله مندی ، پاداش افزایش تولید و سود سالانه جزو مزد ثابت و مزد مبنا محسوب نمی شود .
ماده ۴۷قانون کار
به منظور ایجاد انگیزه برای تولید بیشتر و کیفیت بهتر و تقلیل ضایعات و افزایش علاقه مندی و بالا بردن سطح درآمد کارگران ، طرفین قرارداد دریافت و پرداخت پاداش افزایش تولید را مطابق آیین نامه ای که به تصویب وزیر کار و امور اجتماعی تعیین می شود منعقد می نمایند .
آئین نامه نحوه انعقاد قراردادهای مربوط به چگونگی تعیین و پرداخت پاداش افزایش تولید
ماده 1- در اجرای ماده 47 قانون کار جمهوری اسلامی ایران، کارفرمایان کارگاههای مشمول قانون کار با رعایت مقررات این آئین نامه اقدام به انعقاد قرارداد پرداخت پاداش تولید (که اختصاراً قرارداد نامیده می شود) با کارگران خود می نمایند.
ماده 2- قرارداد پرداخت پاداش افزایش تولید قرارداد کتبی است که بین شورای اسلامی کار یا انجمن صنفی و یا نمایندگان رسمی یا منتخب کارگران کارگاه از یک طرف و کارفرما یا نمایندگان قانونی وی از طرف دیگر به منظور ایجاد انگیزه برای تولید بیشتر و با کیفیت بهتر و تقلیل ضایعات و بالا بردن سطح درآمد کارگران با رعایت اصول کلی انعقاد قراردادها و مطابق با فرم نمونه وزارت کار و امور اجتماعی منعقد می گردد.
ماده 3- پاداش افزایش تولید به تناسب درصد کمی تولیدات نسبت به تولید مبنا محاسبه و پرداخت می شود.
تبصره 1- کوشش در زمینه افزایش تولید نباید موجب کاهش مرغوبیت و کیفیت کالا و همچنین سبب افزایش میزان ضایعات (مواد و محصول) بیش از حد مجاز و نرمال گردد.
تبصره 2- افزایش یا کاهش ضایعات و یا سطح کیفیت در ارتباط با افزایش تولید نسبت به حد مجاز و نرمال هر کارگاه می باید در قرارداد پرداخت افزایش تولید آن کارگاه حسب مورد اثرات منفی یا مثبت داشته باشد.
ماده 4- تولید مبنا عبارتست از میزان تولیدی که برمبنای آن درصد افزایش تولید در هر دوره تناوب محاسبه می گردد.
تبصره – مأخذ تعیین تولید مبنا در کارگاه می باید طوری باشد که بر مبنای آن درصد افزایش تولید در دوره تناوب مورد محاسبه از 30% تجاوز ننماید.
ماده 5- دوره تناوب عبارتست از طول دوره هائی است که برای تعیین درصد افزایش تولید در قرارداد مشخص می شود و مدت آن حداکثر یکسال است.
ماده 6- هر گونه تغییر عمده در عوامل تولید از قبیل سرمایه گذاری، نیروی کار، ماشین آلات و امثال اینها که در وضعیت تولید مبنا مؤثر باشد موجب تأثیر در تولید مبنا از تاریخ تغییر خواهد شد.
ماده 7- قرارداد بین طرفین می تواند بصورت جمعی شامل تمام قسمتها و کارکنان کارگاه بوده ویا در برگیرنده یک یا چند قسمت از کارگاه مربوط باشد.
ماده 8- کارگاههائی که بیش از یک محصول تولید می نمایند با محاسبه و اعمال ضرایب همگن از طریق روشهای متداول محصولات خود را به یک نوع محصول تبدیل می نمایند.
ماده 9- مأخذ محاسبه ریالی مبلغ پاداش افزایش تولید در کارگاههائی که فاقد طرح طبقه بندی مشاغل می باشند «مزد ثابت» (طبق ماده 36 قانون کار) و در مورد کارگاههائی که دارای طرح طبقه بندی مشاغل هستند «مزد مبنا» (طبق تبصره 2 ماده 36 قانون کار) خواهد بود.
ماده 10- در کارگاههائی که امکان افزایش تولید وجود ندارد می توان قراردادهایی مبنی بر کاهش ضایعات و یا افزایش کیفیت و یا ه دو را منعقد نمود.
ماده 11- حداکثر مبلغ قابل پرداخت بابت اجرای مواد 3 و 10 این آئین نامه متناسب با درصد افزایش تولید یا کاهش ضایعات و افزایش کیفیت جمعاً تا میزان پنجاه درصد کل مزد ثابت یا مزد مبنای کارگران کارگاه در سال مورد قرارداد تجاوز نخواهد کرد.
ماده 12- اجرای قراردادهای منعقد شده موضوع این آئین نامه موکول به تأیید واحدهای ذیربط وزارت کار و اموراجتماعی می باشد.
تبصره – به منظور حسن اجرای این آئین نامه و هماهنگی های لازم در صنایع و فعالیتهای مختلف اداره کل طبقه بندی مشاغل، مزد و بهره وری ضوابط اجرائی، روشهای و فرمهای لازم را تهیه و اعلام می نماید.
ماده 13- هرگونه اختلاف ناشی از اجرای قراردادهای موضوع این آئین نامه در مراجع حل اختلاف پیش بینی شده در فصل نهم قانون کار قابل رسیدگی خواهد بود.
این آئین نامه مشتمل بر 13 ماده و 4 تبصره در تاریخ 11 /8 /70 به تصویب وزیر کار و امور اجتماعی رسیده است.