نرخ مالیات اشخاص حقوقی 25 درصد می باشد .
این نرخ برروی درآمد مشمول مالیات اشخاص حقوقی قابل اعمال می باشد .
درآمد مشمول مالیات به معنای آن بخشی از درآمد اشخاص حقیقی یا حقوقی است که بر مبنای آن محاسبه مالیات بر درآمد انجام می شود .
به عبارت دیگر درآمد مشمول مالیات برابر است محموع فروش کالا و خدمات و سایر درآمدهای کسب شده منهای درآمدها های معاف از مالیات و هزینه ها .
بنابراین درآمد مشمول مالیات معمولاً برابر با کل درآمد کسب شده فرد نمی باشد و از آن به مراتب کمتر می باشد .
به طور مثال اگر درآمد شخص از محل فروش کالا معادل ۱۰۰ ریال باشد و خرید کالا ۶۰ ریال و هزینه های حقوق و دستمزد ۲۰ ریال باشد درآمد مشمول مالیات ۲۰ ریال می شود .
و یا اگر درآمد فروش کالا ۱۰۰ ریال سود سپرده بانکی ۲۰ ریال و درآمد شخص در مجموع ۱۲۰ ریال شود و خرید کالا ۶۰ ریال و هزینه حقوق ۲۰ ریال باشد در این حالت سود خالص برابر با ۴۰ ریال ولی از آنجا که سود سپرده بانکی معاف از مالیات می باشد درآمد مشمول مالیات ۲۰ ریال می باشد .
برای مثال درآمد مشول مالیات اجاره املاک بر اساس ماده ۵۳ قانون مالیات مستقیم عبارت است از کل مال الاجاره اعم از نقدی و غیر نقدی پس از کسر ۲۵ درصد بابت هزینه ها و تعهدات مالک .
حال اگز مبلغ اجاره بها ۱۰۰ ریال باشد درآمد مشمول مالیات برابر با ۷۵ ریال میگردد زیرا از درآمد کسب شده ۲۵ درصد به عنوان هزینه های قابل قبول قابل کسر می باشد .
ماده 105 قانون مالیات های مستقیم در این خصوص به شرح ذیل می باشد :
ماده ۱۰۵- جمع درآمد شرکت ها و درآمد ناشی از فعالیت های انتفاعی سایر اشخاص حقوقی که از منابع مختلف در ایران یا خارج از ایران تحصیل می شود، پس از وضع زیان های حاصل از منابع غیرمعاف و کسـر معافیـت هـای مقـرر بـه استثنای مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه ای میباشد، مشمول مالیات به نرخ بیست و پنج درصد (۲۵%) خواهندبود.
تبصره ۱- در مورد اشخاص حقوقی ایرانی غیر تجاری که به منظور تقسیم سود تأسیس نشده اند، در صـورتی کـهدارای فعالیت انتفاعی باشند، از مأخذ کل درآمد مشمول مالیات فعالیت انتفاعی آن ها مالیات به نرخ مقـرر در ایـن مـاده وصول می شود.
تبصره ۲- اشخاص حقوقی خارجی و مؤسسات مقیم خارج از ایران به استثنای مشمولان تبصره (۵ ) ماده (۱۰۹) و ماده (۱۱۳) این قانون از مأخذ کل درآمد مشمول مالیاتی که از بهره بـرداری سـرمایه در ایـران یـا از فعالیـت هـایی کـه مستقیماً یا به وسیله نمایندگی از قبیل شعبه، نماینده، کـارگزار و امثـال آن درایـران انجـام مـی دهنـد یـا از واگـذاری امتیازات و سایر حقوق خود، انتقال دانش فنی، دادن تعلیمات، کمک های فنی یا واگذاری فیلم های سـینمایی از ایـران تحصیل می کنند به نرخ مذکور در این ماده مشمول مالیات خواهند بود. نمایندگان اشخاص و مؤسسات مذکور در ایران نسبت به درآمدهایی که به هرعنوان به حساب خود تحصیل می کنند طبق مقررات مربوط به این قانون مشمول مالیات می باشند.
تبصره ۳ – در موقع احتساب مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی اعم از ایرانـی یـا خـارجی، مالیـات هـایی کـه قـبلاً پرداخت شده است با رعایت مقررات مربوط از مالیات متعلق کسر خواهد شد و اضافه پرداختی از این بابت قابل استرداد است.
تبصره ۴ – اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی نسـبت بـه سـود سـهام یـا سـهام الشـرکه دریـافتی از شـرکت هـای سرمایه پذیر مشمول مالیات دیگری نخواهند بود.
تبصره ۵ – در مواردی که به موجب قوانین مصوب وجوهی تحت عناوین دیگری غیر از مالیات بر درآمـد از مأخـذ درآمد مشمول مالیات اشخاص قابل وصول باشد، مالیات اشخاص پس از کسر وجوه مزبور به نرخ مقرر مربوط محاسـبه خواهد شد.
تبصره ۶ -درآمد مشمول مالیات ابرازی شرکت ها و اتحادیه های تعاونی متعـارف و شـرکت های تعـاونی سـهامی عـام مشمول بیست وپنج درصد (۲۵%) تخفیف از نرخ موضوع این ماده می باشد.
تبصره۷ -به ازای هر ده درصد (۱۰% ) افزایش درآمد ابرازی مشمول مالیات اشخاص موضوع این ماده نسـبت بـه درآمد ابرازی مشمول مالیات سال گذشته آن ها، یک واحد درصد و حداکثر تا پنج واحد درصد از نرخ های مذکور کاسته می شود. شرط برخورداری از این تخفیف تسویه بدهی مالیاتی سال قبل و ارائه اظهارنامه مالیاتی مربـوط بـه سـال جاری در مهلت اعلام شده از سوی سازمان امور مالیاتی است.۱