سلام
خانمی که ۱۸ سال سابقه پرداخت حق بیمه از طریق کارفرما ( بیمه اجباری) و دو سال پرداخت حق بیمه خویش فرما را دارد می تواند در ۴۲ سالگی بازنشسته شود ؟
با توجه به این که مجموع پرداخت حق بیمه 20 سال می باشد و سن فرد مذکور 42 سال می باشد امکان بازنشستگی برای ایشان وجود ندارد .
برای خانم ها امکان بازنشستگی در قوانین سازمان تامین اجتماعی با 30 سال سابقه و حداقل 45 سال پیش بینی شده و یا اینکه با داشتن سابقه کمتر از 30 سال شرط سنی 55 سال برای خانم ها اجباری می باشد .
مواد مرتبط با بازنشستگی در قانون تامین اجتماعی به شرح ذیل می باشد :
- ماده 76 قانون تامین اجتماعی در خصوص شرایط بازنشستگی
- ماده 77 قانون تامین اجتماعی در خصوص میزان مستمری بازنشستگی
- ماده 78 قانون تامین اجتماعی در خصوص اشتغال بعد از سن بازنشستگی
- ماده 79 قانون تامین اجتماعی در خصوص بازنشستگی مستخدمین دولتی
ماده۷۶ قانون تامین اجتماعی
مشمولین این قانون در صورت حائز بودن شرایط زیر حق استفاده از مستمری بازنشستگی را خواهند داشت .
- حداقل ده سال حق بیمه مقرر را قبل از تاریخ تقاضای بازنشستگی پرداخته باشند.
- سن مرد به شصت سال تمام و سن زن به پنجاه و پنج سالتمام رسیده باشد.
تبصره ۱
کسانی که ۳۰ سال تمام کار کرده و در هر مورد حقبیمه مدت مزبور را به سازمان پرداخته باشند در صورتی که سنمردان ۵۰ سال و سن زنان ۴۵ سال تمام باشد میتوانند تقاضایمستمری بازنشستگی نمایند.
تبصره ۲
الف ـ
کار های سخت و زیانآور کار هایی است که در آنها عوامل فیزیکی ، شیمیایی ، مکانیکی و بیولوژیکی محیط کارغیراستاندارد بوده و در اثر اشتغال کارگر تنشی به مراتب بالاتراز ظرفیت های طبیعی (جسمی و روانی ) در وی ایجاد میشود که نتیجه آن بیماری شغلی و عوارض ناشی از آن بوده و بتوان با به کارگیری تمهیدات فنی ، مهندسی ، بهداشتی و ایمنی وغیره صفت سخت و زیانآور بودن را از آن مشاغل کاهش دادیا حذف کرد.
- کارفرمایان کلیه کارگاه های مشمول قانون تامین اجتماعی که تمام یا برخی از مشاغل آنها حسب تشخیص مراجع ذیربط سخت و زیانآور اعلام شده است یا اعلام خواهد شد مکلف اند ظرف دو سال از تاریخ تصویب این قانون نسبت به ایمن سازی عوامل شرایط محیط کار مطابق حد مجاز و استاندارد های مشخص شده در قانون کار و آییننامه های مربوطه و سایر قوانین موضوعه در این زمینه اقدام کنند.
- کارفرمایان کارگاه های مشمول قانون تامین اجتماعی مکلف اند قبل از ارجاع کار های سخت و زیانآور به بیمه شدگان ، ضمن انجام معاینات پزشکی آنان از لحاظ قابلیت و استعداد جسمانیمتناسب با نوع کار های رجوع داده شده (موضوع ماده ۹۰ قانونتامین اجتماعی ) ، نسبت به انجام معاینات دورهای آنان کهحداقل در هر سال نباید کمتر از یک بار باشد ، به منظور آگاهیاز روند سلامتی و تشخیص به هنگام بیماری و پیشگیری از فرسایش جسمی و روحی اقدام کنند. وزارتین بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و کار و امور اجتماعی مکلفاند تمهیدات لازم را در انجام این بند به وسیله کارفرمایان اعمال کنند.
ب-حمایت ها
افرادی که حداقل ۲۰ سال متوالی و ۲۵ سال متناوب در کار های سخت و زیانآور (مخل سلامتی ) اشتغال داشته و در هرمورد حقبیمه مدت مذکور را به سازمان پرداخته باشند ، میتوانندتقاضای مستمری بازنشستگی کنند ، هر سال سابقه پرداخت حقبیمهدر کار های سخت و زیانآور یک ونیم سال محاسبه خواهد شد.
ماده ۷۷ قانون تامین اجتماعی
میزان مستمری بازنشستگی عبارتست از یک سیام متوسط مزد یا حقوق بیمهشده ضرب در سنوات پرداخت حق بیمه مشروط بر آنکه از (۳۰/۳۵) سی و پنج، سیام متوسط مزد یا حقوق تجاوز ننماید.
تبصره ـ متوسط مزد یا حقوق برای محاسبه مستمری بازنشستگی عبارت است از مجموع مزد یا حقوق بیمه شده که براساس آن حق بیمه پرداخت گردیده ظرف آخرین دو سال پرداخت حقبیمه تقسیم بر بیست و چهار)
ماده۷۸ قانون تامین اجتماعی
کارفرما می تواند بازنشستگی بیمه شدگانی را که حداقل پنجسال پس از رسیدن بسن بازنشستگی مقرر در این قانون بکار خود ادامه داده اند از سازمان تقاضا نماید .
ماده۷۹ قانون تامین اجتماعی
در مورد مستخدمین شرکتهای دولتی که بموجب قانون اکثریت سهام آنها متعلق به بخش خصوصی شده یا بشود بترتیب زیر رفتار خواهد شد :
۱- مستخدمین مشمول ماده ۳۳ مقررات استخدامی شرکتهای دولتی و مستخدمین شرکتهای دولتی که مشمول مقررات بازنشستگی و وظیفه خاص بوده اند تابع مقررات بازنشستگی و وظیفه مورد عمل خود خواهند بود .
۲- مستخدمین شرکتهای دولتی که مشمول قانون بیمه های اجتماعی هستند مشمول مقررات این قانون خواهند شد .
۳- سایر مستخدمین تابع مقررات قانون حمایت کارمندان در برابر اثرات ناشی از پیری و از کارافتادگی و فوت خواهند شد .
۴- نحوه احتساب سوابق خدمت دولتی مستخدمین مذکور در بندهای ۱ و ۳ و میزان پرداخت کسور بازنشستگی توسط مستخدم و کارفرما و همچنین ترتیب تعیین حقوق بازنشستگی و وظیفه مستخدمین آنان بموجب آئین نامه ای خواهد بود که توسط وزارت رفاه اجتماعی با همکاری سازمان امور اداری و استخدامی کشور بتصویب شورایعالی تمین اجتماعی میرسد .