با عرض سلام و خسته نباشید،
من صاحب یه کافی شاپ هستم(صنف آبمیوه و بستنی) و حسابداریش و خودم انجام میدم،
می خواستم بدونم آخر هر فصل احتیاجی به رد کردن معاملات فصلی و ارزش افزوده هستس؟
نیازی به ارسال اظهارنامه ارزش افزده و آمار معاملات فصلی برای شما نمی باشد .
در خصوص مشمولین ارزش افزوده تا کنون هشت مرحله فراخوان صادر شده که کافی شاپ شامل هیچ یک از مراحل هشت گانه نمی باشد .
از آنجا که مشمول ارزش افزوده نمی باشید نیازی به ارسال آمار معاملات توسط شما نمی باشد .
در خصوص مشمولین ارسال آمار معاملات فصلی مطابق ماده 9 آیین نامه اجرایی موضوع تبصره(3) ماده 169 قانون مالیات های مستقیم به شرح ذیل می باشد :
اشخاص زیر مشمول ارسال فهرست معاملات می باشند:
الف) کلیه اشخاص حقوقی;
ب) صاحبان مشاغلی که حسب نوع و یا حجم فعالیت جزو گروه اول موضوع ماده 2 آیین نامه اجرایی ماده 95 قانون محسوب می شوند;
ج) صاحبان مشاغل مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده;
تبصره – اشخاص موضوع این ماده با پیشنهاد سازمان امور مالیاتی کشور و تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی قابل تغییر خواهند بود.
مراحل هشت گانه فراخوان مالیات بر ارزش افزوده
اول
درسال ۱۳۸۷ مرحله اول فراخوان ارزش افزوده کلیه واردکنندگان و صادر کنندگان و همچنین فعالان اقتصادی با مجموع فروش یک میلیارد و دویست پنجاه میلیون ریال یا بیشتر،مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده شدند.
دوم
در مرحله دوم که از اول مهرماه ۱۳۸۸ به اجرا گذاشته شدکارخانه ها و واحدهای تولیدی دارای جواز تاسیس و پروانه بهره برداری، بهره برداران معادن،ارائه دهندگان خدمات حسابرسی ودفترداری،حسابداران رسمی، خدمات مدیریتی ومشاوره ای، خدمات انفورماتیک،هتل ها ومتل های سه ستاره و بالاتر،بنکداران وعمده فروشان، نمایندگان موسسات تجاری و صنعتی،موسسات حمل ونقل، موسسات مهندسی،تبلیغاتی وبازاریابی فراخوان شدند.
سوم
در مرحله سوم که از اول فروردین ۱۳۸۹ به اجرا گذاشته شد، دامنه شمول مودیان گسترش یافت و کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که براساس شرایط مراحل اول و دوم ثبت نام ، مشمول اجرای نظام مالیات بر ارزش افزوده نشده بودند و در صورتی که در سال ۱۳۸۷ یا ۱۳۸۸ مجموع فروش کالاها و ارائه خدمات ( غیرمعاف یا معاف و غیرمعاف ) آنها سه میلیارد ریال و بالاتر بود، مشمول این مرحله شدند.
چهارم
مرحله چهارم از تاریخ ۱/ ۷/ ۸۹ اجرا شد و در این مرحله کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که بر اساس شرایط مراحل اول، دوم و سوم ثبت نام، مشمول اجرای نظام مالیات بر ارزش افزوده نشده بودند، در صورتی که شاغل به فعالیتهای موضوع بند «ب» ماده ۹۶ قانون مالیاتهای مستقیم(صاحبان کارگاههای صنعتی، فروشندگان طلا وجواهرو سایر فلزات تزیینی، فروشندگان آهن آلات و سایر فلزات، صاحبان تالارهای پذیرایی ورستوران ها، صاحبان متل و هتلهای یک و دوستاره و هتل آپارتمان، صاحبان نمایشگاه های و فروشگاههای خودرو ومعاملات املاک، تعمیرگاههای مجازخودرو، چاپخانهداران، صاحبان دفاتر اسناد رسمی، مراکز ارتباط رایانهای، دفاتر خدماتی، دولت الکترونیک، خدمات الکترونیک شهر و صاحبان سینماها، تماشاخانه ها ومکان های ورزشی وتفریحی) بودند با هر میزان فروش یا درآمد مشمول مرحله چهارم ثبت نام، آموزش و اجرای قانون شدند.
پنجم
درمرحله پنجم که از تاریخ ۱/ ۷/ ۹۰ اجرا شد کلیه اشخاص حقوقی که در مراحل قبلی مشمول نبودند و مجموع فروش کالاها و ارائه خدمات (غیرمعاف یا معاف و غیرمعاف) آنها در هر یک از سالهای ۸۷ ، ۸۸ و ۸۹ یک میلیارد ریال وبیشتر بود وکلیه اشخاص حقوقی که قبل یا بعد از سال ۱۳۹۰ ایجاد، تأسیس و به ثبت رسیده یا میرسند و حائز شرایط مذکور نشده بودند، در صورتی که مجموع فروش کالا و ارائه خدمات (غیر معاف یا معاف و غیر معاف) آنها در سال ۱۳۹۹ یا سالهای بعد، یک میلیارد ریال و بیشتر بود، از اولین دوره مالیاتی بعد از رسیدن به آستانه مذکور، مشمول مرحله پنجم ثبت نام و اجرای قانون شدند.
ششم
مرحله ششم ارزش افزوده از ابتدای سال ۱۳۹۴ اجرا شد. که در این مرحله اشخاص حقوقی و همچنین حقیقی (صرف نظر از مبلغ فروش سالانه) موضوع ماده « ۹۵ » قانون مالیاتهای مستقیم که به فعالیتهای چلوکبابیها، سالن های غذاخوری، سفره خانه های سنتی و اغذیه فروشی های زنجیره ای با مالکیت واحد و یا نام و نشان و عنوان تجاری واحد فارغ از مساحت محل کسب و کار و نوع مجوز مشمول مالیات بر ارزش افزوده شدند.
هفتم
از ابتدای مهرماه ۱۳۹۵ مرحله هفتم مالیات بر ارزش افزوده به اجرا در آمد. بر این اساس کلیه اشخاص حقوقی فعال با هر حجم از فروش و یا درآمد از محل عرضه کالا و ارائه خدمات مشمول که به موجب فراخوان های قبلی تاکنون برای اجرای قانون فراخوان نشده اند، طی این مرحله مکلف به ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده و اجرای این قانون از ابتدای مهرماه سال ۹۵ می باشند .
همچنین اشخاص حقوقی که بعد از تاریخ اجرای فراخوان نیز ایجاد، تأسیس و به ثبت میرسند و یا شروع به انجام فعالیت میکنند، در صورت فعالیت با هر حجم از فروش و یا درآمد حاصل از کالا و خدمت، از اولین دوره مالیاتی بعد از شروع فعالیت مشمول اجرای این قانون میباشند.
فعالان اقتصادی که واجد شرایط مراحل اول تا ششم ثبت نام و اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده بوده اند، حتی در صورت انطباق با شرایط مشمولیت مرحله هفتم ثبت نام این نظام مالیاتی جزو مؤدیان مشمول مراحل قبلی ثبت نام و اجرای قانون محسوب و مکلف به اجرای مقررات از تاریخ شمول فراخوان مربوط از جمله وصول مالیات و عوارض ارزش افزوده از خریداران، ارائه اظهارنامه و واریز مالیات و عوارض بر ارزش افزوده به حسابهای تعیین شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور می باشند.
هشتم
جایگاه داران سوخت ( بنزین،نفت گاز،نفت سفیدسوخت هوایی وگاز طبیعی فشرده(CNG) ) از ابتدای سال ۱۳۹۹
همچنین در خصوص سایر تکالیف مالیاتی که بر عهده شماست سطور ذیل را مطالعه فرمایید :
تکالیف مالیاتی اشخاص حقیقی
براساس ماده (100) قانون مالیات های مستقیم، صاحبان مشاغل ( اشخاص حقیقی) مکلف هستند، اظهارنامه مالیاتی مربوط به فعالیت های شغلی خود در یک سال مالیاتی را تا پایان خردادماه سال بعد به سازمان امور مالیاتی کشور تسلیم نموده و همچنین مالیات متعلق را به نرخ مذکور در ماده ( 131) این قانون پرداخت نمایند. از این رو، صاحبان مشاغل تا پایان خرداد فرصت دارند، ضمن ارایه اظهارنامه مالیاتی به صورت الکترونیکی، نسبت به پرداخت مالیات یا تعیین ترتیب پرداخت مالیات اقدام نموده و از تسهیلات قانونی از جمله معافیت پایه مالیاتی، طرح های بخشودگی جرایم قابل بخشش مالیاتی و دیگر مشوق ها ( از جمله نرخ صفرمالیاتی، استرداد مالیاتی و غیره) بهره مند گردند. ضمن اینکه عدم ارایه اظهارنامه در موعد مقرر قانونی منجر به تعلق جرایم غیرقابل بخشش و محرومیت از مشوق ها و تسهیلات قانونی می گردد.
لازم به توضیح است که براساس ماده (101) قانون مالیات های مستقیم مصوب 31 تیرماه 1394، مودیانی که در موعد مقرر نسبت به ارایه اظهارنامه مالیاتی اقدام می نمایند، تا میزان معافیت موضوع ماده (84) این قانون از پرداخت مالیات، معاف و مازاد آن به نرخ های مذکور در ماده (131 ) این قانون مشمول مالیات خواهد بود.
گفتنی است، پس از اصلاح قانون مالیات های مستقیم، صاحبان مشاغل با توجه به گروه بندی جدید مودیان، لازم است به تکالیف قانونی خود عمل نمایند. از آنجا که صاحبان مشاغل به استناد آیین نامه اجرایی موضوع ماده ?? اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم به سه گروه عمده ( گروه اول، گروه دوم و گروه سوم) تقسیم شده اند، لذا تکالیف قانونی مودیان در سه گروه یاد شده با یکدیگر متفاوت است. بعبارتی صاحبان مشاغل گروه اول، مکلف به نگهداری «دفاتر روزنامه و کل» یا سایر دفاتر حسب مورد دستی یا ماشینی ( مکانیزه – الکترونیکی ) متکی به اسناد و مدارک می باشند .
صاحبان مشاغل « گروه دوم» مکلفند برای هر سال مالیاتی اسناد و مدارک مربوط به معاملات خود از قبیل اسناد درآمدی فروش کالا یا ارائه خدمات و سایر درآمدهاو اسناد خرید کالا، خدمات و دارایی و سایر اسناد هزینه های انجام شده را به تفکیک و ترتیب تاریخ وقوع هر یک از رویدادهای مالی نگهداری و صورت درآمد و هزینه خود را «ماهانه» به شرح فرم ابلاغی بر اساس آن تنظیم نمایند .
صاحبان مشاغل گروه سوم نیز مکلفند برای هر سال مالیاتی اسناد و مدارک مربوط به معاملات خود از قبیل اسناد درآمدی فروش کالا یا ارائه خدمات و سایر درآمدها و اسناد خرید کالا و خدمات و سایر اسناد هزینه های انجام شده را نگهداری و خلاصه درآمد و هزینه «سالانه» خود را به شرح فرم ابلاغی تنظیم نمایند .
اما صاحبان مشاغل باید در موعد قانونی ارایه اظهارنامه مالیاتی ( خردادماه)، نکات اساسی را مدنظر قرار دهند. برای مثال، هرگاه آخرین روز مهلت یا موعد مقرر برای ارایه اظهارنامه یا سایر اوراقی که مودی مالیاتی به موجب مقررات مکلف به ارایه آن است، مصادف با تعطیل یا تعطیلات رسمی شود، نخستین روز بعد از تعطیلی، موعد مقرر جهت ارایه اظهارنامه یا اوراق مذکور محسوب خواهد شد.
ارایه اظهارنامه و پرداخت مالیات مودیانی که در خارج از ایران اقامت دارند و نیز موسسات و شرکتهایی که مرکز اصلی آنها در خارج از کشور است، چنانچه دارای نماینده در ایران باشند بر عهده نماینده آنها خواهد بود.
صاحبان مشاغل مکلفند ظرف چهار ماه از تاریخ شروع فعالیت، مراتب را کتبا به اداره امور مالیاتی محل اعلام کنند. انجام این امر باعث خواهد شد تا از همه تسهیلات و معافیتهای مالیاتی بهرهمند شده و مشمول 10 درصد جریمه مقرر نیز نشوند. این حکم در مورد صاحبان مشاغل که برای آنها از طرف مراجع ذیربط پروانه یا مجوز فعالیت صادر شده است، نخواهد بود.
در صورتی که مودی محلهای متعدد برای سکونت خود داشته باشد، مکلف است یکی از آنها را به عنوان محل سکونت اصلی معرفی کند.
هر شخص حقیقی ایرانی که با ارایه گواهی نمایندگیهای مالی یا سیاسی دولت جمهوری اسلامی در خارج ثابت کند که از درآمد یک سال مالیاتی خود در یکی از کشورهای خارجی به عنوان مقیم، مالیات پرداخته است، از لحاظ مالیاتی در آن سال، مقیم خارج از کشور شناخته خواهد شد مگر در مواردی که در سال مالیاتی مزبور در ایران دارای شغل بوده باشد; در سال مالیاتی مزبور حداقل شش ماه به صورت متوالی یا متناوب در ایران سکونت داشته و توقف در خارج از کشور به منظور انجام ماموریت یا معالجه یا امثال آن بوده باشد.
اشخاص حقیقی یا حقوقی ایرانی مقیم ایران در صورتی که درآمدی از خارج از کشور تحصیل کرده و مالیات آن را به دولت محل تحصیل درآمد پرداخته باشند و درآمد مذکور را در اظهارنامه یا ترازنامه یا حساب سود و زیان خود، حسب مورد طبق مقررات این قانون اعلام کنند، مالیات پرداختی آنها در خارج از کشور یا آن مقدار مالیاتی که به درآمد تحصیلشده در خارج از کشور تعلق میگیرد، از مالیات بر درآمد آنها قابل کسر خواهد بود.
اداره امور مالیاتی میتواند برای رسیدگی به اظهارنامه یا تشخیص درآمد مودی به کلیه دفاتر اسناد و مدارک مربوط مراجعه و رسیدگی کند و مودی مالیات نیز مکلف به ارایه آنهاست. در غیر این صورت، بعدا به نفع او در امور مالیاتی آن سال قابل استناد نخواهد بود.
همچنین در صورتی که اسناد و مدارکی از مودی نزد اشخاص ثالث باشد، اشخاص مذکور مکلفند با مراجعه به اداره امور مالیاتی، دفاتر و نیز اصل یا رونوشت اسناد مربوط و هرگونه اطلاعات مربوط به درآمد مودی یا مشخصات او را ارایه دهند. در غیر این صورت، اگر بر اثر این استنکاف آنها زیانی متوجه دولت شود، به جبران زیان وارده به دولت محکوم خواهند شد.