سلام خدا قوت . شرکتهای سهامی خاص در اجرای ماده ۲۷۲ ق م م تا چه تاریخی فرضت انتخاب حسابرس دارند ؟ و آیا نیازی به آگهی روزنامه جهت حسابرس فوق هست یا الزامی در این خصوص وجود ندارد
نکته اول اینکه بابت اینکه حسابرس انتخاب شده قابلیت ارائه گزارش حسابرسی در شرکت سهامی خاص را داشته باشد می بایست در طی سال مالی مد نظر به عنوان بازرس انتخاب شده باشد .
بدیهی است که انتخاب بازرس در روزنامه رسمی می بایست آگهی شود .
شایان ذکر است که برای انتخاب حسابرس موعد قانونی خاصی پیش بینی نشده و همانطور که اشاره شد در سال مالی مد نظر می بایست حسابرس را به عنوان بازرس شرکت نیز انتخاب نمایید .
در خصوص سحابرسی موضوع ماه 272 قانون مالیات های مستقیم نکاتی می بایست مورد توجه قرار دهید :
- موعد تسلیم گزارش حسابرس به سازمان امور مالیاتی تا سه ماه از انقضای فرصت ارسال اظهانامه
- اشخاص حقیقی و یا حقوقی مبلغ درآمد آنها بیش از ۸۰ میلیارد ریال و مجموع دارایی های آن ها بیش از ۱۵۰ میلیارد ریال باشد ملزم به ارائه صورت های مالی می باشند .
ماده ۲۷۲ قانون مالیات های مستقیم
سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است تا پایان دیماه هر سال نسبت به اعلام آن گروه یا گروه هایی از اشخاص حقیقی و حقوقی که علاوه بر شرکت های موضوع بندهای(الف) و (د) ماده واحده «قانون استفاده از خدمات تخصصی و حرفه ای حسابداران ذی صلاح به عنوان حسابدار رسمی» مصوب سال ۱۳۷۲ براساس نوع و یا حجم فعالیت آن ها ملزم به ارائه صورت های مالی حسابرسی شده توسط سازمان حسابرسی یا مؤسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران همراه با اظهارنامه مالیاتی و یا حداکثر ظرف مدت سه ماه پس از مهلت انقضای ارائه اظهارنامه میباشند را از طریق مقتضی (درج در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران و یکی از روزنامه های کثیرالانتشار و یا سامانه الکترونیکی مربوط) به اطلاع این گروه از اشخاص برساند. علاوه بر آن سازمان یادشده میتواند اشخاص حقیقی و حقوقی معینی را به صورت موردی مشمول حکم این ماده نماید، که در اینصورت موضوع شمول اشخاص یادشده باید با ابلاغ کتبی تا پایان دیماه هر سال به آگاهی آنها برسد. اشخاص حقیقی و حقوقی مزبور که سال مالی آنها بعد از اعلام سازمان یادشده آغاز میشود، مشمول حکم این ماده خواهند بود. در صورت ارائه نکردن گزارش حسابرسی مالی موضوع این ماده در مهلت مقرر، علاوه بر تعلق جریمه معادل بیستدرصد (۲۰%) مالیات متعلق، درآمد مشمول مالیات آنها طبق مقررات این قانون از طریق رسیدگی تعیین خواهد شد.
تبصره ۱ –صورت های مالی حسابرسی شده به شرح این ماده و مطالب مذکور در گزارش های حسابرسی و بازرسی قانونی مربوط که در چهارچوب مقررات این قانون تنظیم شده باشد، می تواند برای تشخیص درآمد مشمول مالیات اشخاص یادشده توسط ادارات مالیاتی مورد استفاده و استناد قرار گیرد.
تبصره۲ -سازمان امور مالیاتی کشور می تواند حسابرسی صورت های مالی و یا تنظیم گزارش مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی را به سازمان حسابرسی یا مؤسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران واگذار کند، در این صورت، پرداخت حقالزحمه حسابرسی مالیاتی طبق مقررات مربوط، برعهده سازمان امور مالیاتی کشور است.
بخشنامه افزایش حد نصاب الزام به حسابرسی را نیز از لینک ذیل می توانید مطالعه فرمایید :