باعرض سلام و ادب
اینجانب در ساال ۹۳ جهت ثبت شرکت با مسولیت محدود نشانی منزل مسکونی والدینم را معرفی کردم شرکت تا سال ۹۹ که منحل کردم فاقد فعالیت بود فقط ثبت شده روی کاغذ باقی ماند اکنون اداره دارایی مبلغ زیادی بابت مالیات اجاره منزل مسکونی والدینم مطالبه می نماید در حالیکه اصلا شرکتی تشکیل نشده مبلغی بابت اجاره داده یا گرفته نشده
استدعا دارم در صورت امکان راهنمایی بفرمایید
با توجه به فرص تفکیک شخصیت در حسابداری زمانیکه که شما محلی را برای فعالیت انتخاب می کنید و آن محل در مالکیت شرکت نمی باشد شما در آن محل مستاجر می باشید و برای فعالیت در آن محل می بایست اجاره نامه تنظیم نمایید .
ملک مورد استفاده شما مسکونی بوده و در صورتی که کمتر از 150 در تهران و 200 در سایر شهر ها باشد در صورت اجاری بودن معاف از مالیات می باشد ولی از آنجا که مورد استفاده ملک شما اداری بوده مشمول مالیات شده و با توجه به اینکه قرارداد اجاره ای تنظیم نشده با توجه به متوسط قیمت منطقه و املاک مشابه مبلغ اجاره مشخص شده و مالیات بر اجاره مطالبه گردیده است .
در نتیجه با توجه به سطور فوق مطالبه مالیات بر اجاره از ملک صدر الاشاره دور از انتظار نبوده است .
حال حضرت عالی می بایست برای رفع مشکل بوجود آمده به برگ مطالبه مالیات صادره در موعد مقرر قانونی اعتراض نموده و در هیات حل اختلاف مالیاتی دفاعیه ای به شرح ذیل ارائه نمایید :
ملک مسکونی به آدرس … و پلاک ثبتی … در مورخ … مطابق روزنامه رسمی شماره … به عنوان آدرس ثبتی شرکت … انتخاب شده تا پس از طی تشریفات قانونی و شروع فعالیت ، محل اصلی فعالیت شرکت مهیا و عملیات اجرایی آن آغاز شود .
لذا با توجه به اینکه شرکت هرگز فعالیتی نداشته و از ملک اشاره شده استفاده ای نکرده و خصوصاً اینکه مبلغی به عنوان اجاره بها بین طرفین رد و بدل نشده و در تمام طول مدت به طور مسکونی مورد استفاده بوده است نسبت به رفع تعرض و اصلاح برگ تشخیص مالیات صادره اقدام فرمایید .
در آخر در صورتی که بتوانیذ موارد ذیل را اثبات نمایید مشکل شما حل خواهد شد :
- شرکت در محل ثبتی خود فعالیتی نداشته است
- مبلغی به عنوان اجاره بها رد و بدل نشده است
مواد قانونی مرتبط با مالیات بر اجاره در قانون مالیات های مستقیم به شرح ذیل می باشد :
ماده ۵۲ قانون مالیات های مستقیم
درآمد شخص حقیقی یا حقوقی ناشی از واگذاری حقوق خود نسبت به املاک واقع در ایران پس از کسر معافیت های مقرر در این قانون مشمول مالیات بر درآمد املاک می باشد.
ماده ۵۳ قانون مالیات های مستقیم
درآمد مشمول مالیات املاکی که به اجاره واگذار می گردد عبارت است از کل مالالاجاره، اعم از نقدی و غیر نقدی، پس از کسر بیست و پنج درصد (۲۵%) بابت هزینه ها و استهلاکات و تعهدات مالک نسبت به مورد اجاره. درآمد مشمول مالیات در مورد اجـاره دسـت اول امـلاک مـورد وقـف یـا حـبس بـر اسـاس ایـن مـاده محاسـبه خواهد شد. در رهن تصرف، راهن طبق مقررات این فصل مشمول مالیات خواهد بود. هرگاه موجر مالک نباشد، درآمد مشمول مالیات وی عبارت است از مابه التفاوت اجاره دریـافتی و پرداختـی بابـت ملک مورد اجاره. حکم این ماده در مورد خانه های سازمانی متعلق به اشخاص حقوقی در صورتی که مالیات آنها طبق دفاتر قانونی تشخیص شود جاری نخواهد بود.
تبصره ۱
محل سکونت پدر یا مادر یا همسر یا فرزند یا اجداد و همچنین محل سکونت افراد تحـت تکفـل مالـک اجاری تلقی نمی شود مگر اینکه به موجب اسناد و مدارک ثابت گردد که اجاره پرداخت میشود. در صـورتی کـه چنـد واحد مسکونی، محل سکونت مالک و یا افراد مزبور باشد، یک واحد برای سکونت مالک و یک واحد مسکونی بـرای هـریک از افراد مذکور به انتخاب مالک از شمول مالیات موضوع این بخش خارج خواهد بود.
تبصره ۲
املاکی که مجاناً در اختیار سازمان ها و مؤسسات موضوع ماده (۲ ) این قانون قرار مـی گیـرد غیـر اجـاری تلقی می شود.
تبصره ۳
از نظر مالیات بر درآمد اجاره املاک هر واحد آپارتمان یک مستغل محسوب می شود.
تبصره ۴
در مورد املاکی که با اثاثه یا ماشین آلات بـه اجـاره واگـذار مـی شـود ، درآمـد ناشـی از اجـاره اثاثـه و ماشین آلات نیز جزء درآمد ملک محسوب و مشمول مالیات این فصل می شود.
تبصره ۵
مستحدثاتی که طبق قرارداد از طرف مستأجر در عین مستأجره به نفع موجر ایجاد می شود، بـر اسـاس ارزش معاملاتی روز تحویل مستحدثه به موجر تقویم و پنجاه درصد (۵۰ %) آن جزء درآمد مشمول مالیات اجـاره سـال تحویل محسوب میگردد.
تبصره ۶
هزینه هایی که به موجب قانون یا قرارداد به عهده مالـک اسـت و از طـرف مسـتأجر انجـام مـی شـود و همچنین مخارجی که به موجب قرارداد انجام آن از طرف مستأجر تقبل شده در صورتی که عرفاً به عهده مالک باشد، به بهای روز انجام هزینه تقویم و به عنوان مال الاجاره غیر نقدی به جمع اجاره بهای سال انجام هزینه اضافه می شود.
تبصره ۷
در صورتی که مالک اعیان احداث شده در عرصه استیجاری ملک را کلاً یا جزئاً به اجاره واگذار نماید، مبلغ اجاره پرداختی بابت عرصه به نسبت مورد اجاره از مال الاجاره دریافتی کسر و مازاد طبق مقررات صدر این ماده مشمول مالیات خواهد بود.
تبصره ۸
در صورتی که مالک محل سکونت خود را بفروشد و در سند انتقال بدون اجاره بها مهلتی برای تخلیه ملک داده شود، در مدتی که محل سکونت انتقال دهنده می باشد تا شش ماه و در بیع شرط مادام که طبق شرایط معامله مبیع در اختیار بایع شرطی است، اجاری تلقی نمی شود مگر این که به موجب اسناد و مدارک ثابت گردد که اجاره پرداخت میشود.
تبصره ۹
وزارتخانه ها، مؤسسات و شرکت های دولتی و دستگاه هایی که تمام یا قسمتی از بودجه آن ها به وسیله دولت تأمین میشود، نهادهای انقلاب اسلامی، شهرداری ها و شرکت ها و مؤسسات وابسته به آن ها و همچنین سایر اشخاص امور مالیاتی محل وقوع ملک پرداخت و رسید آن را به موجر تسلیم نمایند. به اداره ۱ حقوقی مکلف اند مالیات موضوع این فصل را از مال الاجاره هایی که پرداخت می کنند کسر و تا پایان ماه بعد
تبصره ۱۰
واحدهای مسکونی متعلق به شرکت های سازنده مسکن که قبل از انتقال قطعی و طبق اسناد و مدارک مثبته به موجب قرارداد واگذار می گردد مادامکه در تصرف خریدار می باشد، در مدت مذکور اجاری تلقی نمی شود و لحاظ مالیاتی با خریدار مانند مالک رفتار خواهد شد مشروط براینکه مالیات نقل و انتقال قطعی موضوع ماده (۵۹ (این از قانون به مأخذ تاریخ تصرف پرداخت شده باشد.
تبصره ۱۱
مالکان مجتمع های مسکونی دارای بیش از سه واحد استیجاری که با رعایت الگوی مصرف مسکن بنا به اعلام وزارت مسکن و شهرسازی ساخته شده یا می شوند در طول مدت اجاره از صد در صد (۱۰۰ %) مالیات بر درآمد املاک اجاری معاف می باشد در غیر این صورت درآمد هر شخص ناشی از اجاره واحد یا واحدهای مسکونی در تهران تا مجموع یکصد و پنجاه مترمربع زیربنای مفید و در سایر نقاط تا مجموع دویست مترمربع زیربنای مفید از مالیات بر درآمد ناشی از اجاره املاک معاف می باشد۲.
ماده۵۴ قانون مالیات های مستقیم
درآمد اجاره بر اساس قرارداد اعم از رسمی یا عادی مبنای تشخیص مالیات قرار میگیرد و در مواردی که قرارداد وجود نداشته باشد یا از ارائه آن خودداری گردد و یا مبلغ مندرج در آن کمتر از هشتاد درصد (۸۰ %) ارقام مندرج در جدول املاک مشابه تعیین و اعلام شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور باشد و نیز درمورد ماده (۵۴ مکرر) این قانون، میزان اجاره بها بر اساس جدول اجاره املاک مشابه تعیین خواهد شد.
تبصره۱
در صورتیکه مستأجر جزء مشمولین تبصره(۹) ماده (۵۳) این قانون باشد، اجاره پرداختی مستأجر ملاک تعیین درآمد مشمول مالیات اجاره خواهد بود.
تبصره۲
چنانچه براساس اسناد و مدارک مثبته معلوم شود اجاره ملک بیش از مبلغی است که مأخذ تشخیص درآمد مشمول مالیات قرار گرفته است، مالیات مابه التفاوت طبق مقررات این قانون قابل مطالبه و در صورت اعتراض مؤدی، پرونده قابل رسیدگی در مراجع حل اختلاف موضوع این قانون خواهد بود.
تبصره۳
در مواردی که درآمد اجاره واقعی کمتر از درآمد تعیین شده طبق مقررات این ماده باشد و مالیات تعیین شده مورد اعتراض مؤدی باشد، در این صورت پرونده قابل رسیدگی در مراجع حل اختلاف مالیاتی موضوع این قانون خواهد بود۱.
سپاسگزار بذل توجه و پاسخ دقیق و مشروح جنابعالی هستم .