با سلام و عرض ادب
سوالی داشتم در خصوص نحوه محاسبه ذخیره سنوات پایان خدمت و ذخیره مرخصی. اینکه آیا برای محاسبه باید مبلغ حکم را حساب کرد یا مبلغ حقوق پایه را؟؟
ممنون میشم محاسبه ذخیره سنوات پایان خدمت و ذخیره مرخصی در سال ۱۴۰۱ را بیان کنید.
برای محاسبه سنوات می بایست از مبلغ مزد ثابت ( مزد مبنا )و برای محاسبه بازخرید مرخصی از مجموع حقوق و مزایا ( حق سعی ) استفاده نمایید .
به طور مثال اگر حکم حقوق فرد به شرح ذیل باشد :
حقوق پایه : 50.000.000
بن و مسکن : 15.000.000
حق جذب : 20.000.000
جمع حقوق و مزایا : 85.000.000
مزد ثابت برابر با 70.000.000 ریال می باشد و مبنای محاسبه برای سنوات می باشد .
مجموع مزد نیز برابر با 85.000.000 ریال می باشد که مبنای محاسبه بازخرید مرخصی است .
محاسبه بازخرید مرخصی بر مبنای حق سعی با توجه به رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری به شماره ۱۹۶۳-۱۹۶۴ دوشنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۰ محاسبه می شود که به شرح ذیل می باشد :
رای شماره ۱۹۶۳-۱۹۶۴ دیوان عدات اداری در خصوص مبنای محاسبه بازخرید مرخصی
بر اساس ماده ۷۱ قانون کار جمهوری اسلامی ایران مصوب سال ۱۳۶۹: « در صورت فسخ یا خاتمه قرارداد کار یا بازنشستگی و از کارافتادگی کلی کارگر و یا تعطیل کارگاه مطالبات مربوط به مدت مرخصی استحقاقی کارگر به وی و در صورت فوت او به ورثه او پرداخت می شود» و بنا به حکم مقرر در ماده ۶۴ قانون مذکور، مرخصی استحقاقی کارگران بر مبنای مزد آنها محاسبه می گردد. نظر به اینکه به موجب ماده ۳۵ قانون کار مزد عبارت است از: « وجوه نقدی یا غیرنقدی و یا مجموع آنها که در مقابل کار به کارگر پرداخت می شود.» و مطابق رأی وحدت رویه شماره ۸۶۱-۱۳؍۱۲؍۱۳۸۷ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری: « مرخصی ذخیره شده، ایامی است که کارگر مشمول قانون کار با وجود حق استفاده از مرخصی با دریافت مزد قانونی از آن برخوردار نشده بلکه عملاً به کار اشتغال داشته است، بنابراین استحقاق او به استفاده از تمام دریافتی ایام اشتغال به خدمت بر اساس قانون کار و مقررات مربوط به آن محرز است»، لذا بنا به مراتب فوق دستورالعمل شماره ۳ اداره کل تنظیم و نظارت بر روابط کار که بر مبنای آن مزایایی که پرداخت آنها مستلزم حضور در محل کار است از شمول عنوان مطالبات مربوط به مرخصی ذخیره شده کارگران خارج شده است، خلاف قانون و خارج از اختیار بوده و مستند به بند ۱ ماده ۱۲ و ماده ۸۸ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ ابطال می شود.
ماده ۳۴ قانون کار در خصوص حق السعی
کلیه دریافت های قانونی که کارگر به اعتبار قرارداد کار اعم از مزد یا حقوق ، کمک عایله مندی ، هزینه های مسکن ، خواربار ، ایاب و ذهاب ، مزایای غیر نقدی ، پاداش افزایش تولید ، سود سالانه و نظایر آنها دریافت می نماید را حق السعی می نامند .
ماده ۳۶ قانون کار در خصوص مزد ثابت
مزد ثابت ، عبارت است از مجموع مزد شغل و مزایای ثابت پرداختی به تبع شغل.
تبصره ۱-
در کارگاه هایی که دارای طرح طبقه بندی و ارزیابی مشاغل نیستند منظور از مزایای ثابت پرداختی به تبع شغل ، مزایایی است که بر حسب ماهیت شغل یا محیط کار و برای ترمیم مزد در ساعات عادی کار پرداخت می گردد . از قبیل مزایای سختی کار ، مزایای سرپرستی ، فوق العاده شغل و غیره .
تبصره ۲-
در کارگاه هایی که طرح طبق بندی مشاغل به مرحله اجرا درآمده است مزد گروه و پایه ، مزد مبنا را تشکیل می دهد .
تبصره ۳-
مزایای رفاهی و انگیزه ای از قبیل کمک هزینه مسکن ، خواربار و کمک عایله مندی ، پاداش افزایش تولید و سود سالانه جزو مزد ثابت و مزد مبنا محسوب نمی شود .