در خصوص ماده 216 قانون مالیات های مستقیم مهمترین نکته ای که وجود دارد هیات موضوع ماده 216 می باشد .
این هیات نیز در کنار هیات حل اختلاف مالیاتی بدوی ، هیات حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر ، شورای عالی مالیاتی و هیات موضوع ماده 251 مکرر از جمله هایات های حل اختلاف مالیاتی می باشد .
حیات موضوع 216 زمانی کاربرد دارد که مالیات قطعی شده و پرونده مودی در واحد اجراییات در جریان می باشد .
به عبارت دیگر مودی تا ده روز بعد از قطعی شدن مالیات مهلت پرداخت دارد و در صورت عدم پرداخت جهت وصول مالیات پرونده به واحد اجراییات ارجاع می شود .
در این مرحله مودی مالیاتی همچنان فرصت دارد که با ارائه دلایل متقن اقدامات اجرایی را متوقف و پرونده خوذ را جهت حل اختلاف به هیات موضوع ماده 216 ارجاع دهد .
ماده ۲۱۶ قانون مالیات های مستقیم
مرجع رسیدگی به شکایات ناشی از اقدامات اجرایی راجع به مطالبات دولت از اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی که طبق مقررات اجرایی مالیات ها قابل مطالبه و وصول میباشد هیأت حل اختلاف مالیاتی خواهد بود. به شکایات مزبور به فوریت و خارج از نوبت رسیدگی و رأی صادر خواهد شد. رأی صادره قطعی لازمالاجراء است.
تبصره ۱ -در مورد مالیات های مستقیم در صورتی که شکایت حاکی از این باشد که وصول مالیات قبل از قطعیت، به موقع اجرا گذارده شده است هرگاه هیأت حل اختلاف مالیاتی شکایت را وارد دانست ضمن صدور رأی به بطلان اجرائیه حسب مورد قرار رسیدگی و اقدام لازم صادر یا نسبت به درآمد مشمول مالیات مؤدی رسیدگی و رأی صادر خواهد کرد. رأی صادره از هیأت حل اختلاف قطعی است.
تبصره ۲ – در مورد مالیات های غیر مستقیم هرگاه شکایت اجرایی از این جهت باشد که مطالبه مالیات قانونی نیست مرجع رسیدگی به این شکایت نیز هیأت حل اختلاف مالیاتی خواهد بود و رأی هیأت مزبور در این باره قطعی و لازم الاجراء است. مفاد این تبصره شامل جرایم قاچاق اموال موضوع عایدات دولت و بهای مال قاچاق از بین رفته و نیز آن دسته از مالیات های غیر مستقیم که طبق مقررات مخصوص به خود در مراجع خاص باید حل و فصل شود نخواهد بود.