یکی از پرسنل ما با ۱۲ سال سابقه پرداخت حق بیمه طی تصادف با ماشین دچار از کار افتادگی کلی شده است ، مستمری از کار افتادگی ایشان چگونه محاسبه می شود ؟
میزان مستمری ماهانه از کار افتادگی کلی عبارت است از یک سی ام مزد یا حقوق متوسط بیمه شده ضرب در سنوات پرداخت بیمه ، به شرط این که مبلغ به دست آمده از پنجاه درصد مزد متوسط کمتر و از صد در صد آن بیشتر نشود .
در صورتی که شخص حادثه دیده دارای همسر ، فرزند یا پدر و مادر تحت تکفل باشد مبلغ یک سی ام متوسط مزد ضرب در سنوات پرداخت بیمه از شصت درصد متوسط مزد نباید کمتر شود .
منظور از متوسط مزد میانگین حقوق ماخذ کسر حق بیمه در دو سال قبل از حادثه می باشد .
به طور مثال اگر شخص حادثه دیده دارای بیست سال کامل سابقه پرداخت حق بیمه باشد و میانگین حقوق ایشان در دو سال قبل از تاریخ حادثه معادل 20.000.000 ریال باشد مستمری از کار افتادگی به شکل زیر محاسبه می شود :
در ابتدا مزد متوسط را تقسیم بر 30 می نماییم 666.667=20.000.000/30سپس حاصل را در سنوات پرداخت بیمه ضرب می نماییم .
13.333.340=20*666.667
حال عدد به دست آمده از پنجاه درصد متوسط حقوق کمتر و از صد درصد آن نباید بیشتر شود .
حال با توجه به این که متوسط مزد 20.000.000 ریال می باشد مبلغ مستمری می بایست بین 10.000.000 ریال تا 20.000.000 ریال باشد که مبلغ محاسبه شده در این بازه قرار گرفته و قابل پرداخت می باشد .
ماده 72 قانون تامین اجتماعی در این خصوص به شرح ذیل می باشد :
ماده72- میزان مستمری ماهانه از کار افتادگی کلی ناشی از کار عبارتست از یک سی و پنجم مزد یا حقوق متوسط بیمه شده ضرب در سنوات پرداخت حق بیمه مشروط بر اینکه این مبلغ از پنجاه درصد مزد یا حقوق متوسط ماهانه او کمتر و از صد در صد آن بیشتر نباشد .
در مورد بیمه شدگانی که دارای همسر بوده یا فرزند یا پدر یا مادر تحت تکفل داشته باشند و مستمری استحقاقی آنها از شصت درصد مزد یا حقوق متوسط آنها کمتر باشد علاوه بر آن معادل ده درصد مستمری استحقاقی بعنوان کمک مشروط بر آنکه جمع مستمری و کمک از 60% تجاوز نکند پرداخت خواهد شد .
تبصره1- شوهر یا فرزند یا پدر یا مادر با شرایط زیر تحت تکفل بیمه شده محسوب میشوند .
1- سن شوهر از شصت سال متجاوز باشد و یا به تشخیص کمیسیونهای پزشکی موضوع ماده 91 این قانون از کار افتاده کلی بوده و در هر دو حالت بحکم این قانون مستمری دریافت ننماید و معاش او توسط زن تمین شود .
2- فرزندان بیمه شده که حائز شرایط مذکور در بند 3 ماده 58 این قانون باشند .
3- سن پدر از شصت و سن مادر از پنجاه و پنجسال بیشتر بوده یا اینکه به تشخیص کمیسیونهای پزشکی موضوع ماده 91 این قانون از کار افتاده باشند و معاش آنها توسط بیمه شده تامین و در هر حال بموجب این قانون مستمری دریافت ندارند.
تبصره2- مزد یا حقوق متوسط ماهانه بیمه شده موضوع این ماده عبارت است از جمع کل مزد یا حقوق او که بماخذ آن حق بیمه دریافت گردیده ظرف هفتصد و بیست روز قبل از وقوع حادثه ناشی از کار یا شروع بیماری حرفهای که منجر به از کارافتادگی شده است تقسیم به روزهای کار ضرب در سی .