باسلام
۱)اگرماشین الات به ارزش ۶۰۰,۰۰۰,۰۰۰ پس از ۱۰ سال کامل مستهلک شده باشد و در سال یازدهم تعمیر اساسی به مبلغ ۱۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال انجام شود؛ بهای تمام شده جدید در دفاتر ۱۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ریال است ؟ و مجدد این دارایی ۱۰ سال دیگرمستهلک می شود به بهای هزینه تعمیر اساسی یا در سال یازدهم به حساب هزینه تعمیرات می رود و استهلاکی ندارد و به بهای تمام شده دارایی اضافه نمی شود؟
۲)اگر این دارایی در سال پنجم عمر مفید خود؛ تعمیر اساسی شود و بهای تمام شده آن ۶۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال بوده باشد؛ با تعمیر اساسی به مبلغ ۱۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰.ایا در سال پنجم ۱,۶۰۰,۰۰۰,۰۰۰ مستهلک می شود؟ یا ۱۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ جداگانه و ۶۰۰,۰۰۰,۰۰۰ جداگانه مستهلک می شوند؟
۳)ایا می توان گفت اگر دارایی ۵۰٪ به بالا مستهلک شود؛ حتی اگر هزینه تعمیرات بالا هم باشد؛باز تعمیر اساسی محسوب نمی شود واگر زیر ۵۰٪ مستهلک شده باشد و هزینه تعمیرات بالا باشد؛تعمیر اساسی است؟
۴) تعمیر اساسی به ارزش دفتری اضافه می شود یا به بهای تمام شده در دفاتر؟
اگرماشین الات به ارزش ۶۰۰,۰۰۰,۰۰۰ پس از ۱۰ سال کامل مستهلک شده باشد و در سال یازدهم تعمیر اساسی به مبلغ ۱۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال انجام شود؛ بهای تمام شده جدید در دفاتر ۱۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ریال است ؟ و مجدد این دارایی ۱۰ سال دیگرمستهلک می شود به بهای هزینه تعمیر اساسی یا در سال یازدهم به حساب هزینه تعمیرات می رود و استهلاکی ندارد و به بهای تمام شده دارایی اضافه نمی شود؟
مبلغ انجام شده بابت تعمیرات اساسی به حساب بهای تمام شده این دارایی منظور می شود و برای محاسبه استهلاک می بایست آن را با توجه به عمر مفید برآوردی مستهلک نمایید .
به عبارت دیگر در هنگام انجام تعمیرات اساسی مشخص می گردد که این دارایی تا چند سال دیگر قابل استفاده می باشد پس با توجه به اینکه این دارایی یک بار مطابق عمر مفید جدول استهلاک موضوع ماده 149 مستهلک شده پس از تعمیرات اساسی مطابق عمر مفید برآوردی مستهلک می گردد .
اگر این دارایی در سال پنجم عمر مفید خود؛ تعمیر اساسی شود و بهای تمام شده آن ۶۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال بوده باشد؛ با تعمیر اساسی به مبلغ ۱۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰.ایا در سال پنجم ۱,۶۰۰,۰۰۰,۰۰۰ مستهلک می شود؟ یا ۱۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ جداگانه و ۶۰۰,۰۰۰,۰۰۰ جداگانه مستهلک می شوند؟
در این حالت بهای تعمیرات اساسی را می بایست به حساب دارایی منظور نموده بنابراین مبلغ استهلاک را می بایست با مبلغ 1.600.000.000 محاسبه نمایید .
حال با توجه به اینکه از عمر مفید این دارایی 5 سال باقیمانده است در صورتی که در ضمن تعمیرات اساسی عمر مفید بیش از 5 سال پیش بینی شود می توانید در محاسبه استهلاک به جای 5 سال از عمر مفید پیش بینی شده جدید استفاده نمایید .
ایا می توان گفت اگر دارایی ۵۰٪ به بالا مستهلک شود؛ حتی اگر هزینه تعمیرات بالا هم باشد؛باز تعمیر اساسی محسوب نمی شود واگر زیر ۵۰٪ مستهلک شده باشد و هزینه تعمیرات بالا باشد؛تعمیر اساسی است؟
زمانی که تعمیرات انجام شه بر روی دستگاه موجب تغییر در عمر مفید آن باشد تعمیر اساسی محسوب شده و به بهای تمام شده آن دارایی منظور می شود .
به طور مثال دستگاهی که به طور کامل از خط تولید خارج شده و با انجام هزینه ایی و انجام تعمیر اساسی که برای یک بار انجام می شود دوباره به مدار تولید باز می گردد این هزینه هزینه اساسی می باشد .
ولی در خصوص دستگاهی که مشغول به کار می باشد و هزینه در خصوص قطعاتی می باشد که به طور مرتب و مدام این قطعه باید تعویض گردد ، هزینه انجام شده هر چند که قابل توجه باشد به عنوان هزینه دوره شناسایی می شود .
تعمیر اساسی به ارزش دفتری اضافه می شود یا به بهای تمام شده در دفاتر؟
تعمیر اساسی به بهای تمام شده دارایی مربوطه اضافه می گردد .
به طور مثال وقتی برای ماشین آلاتی مبلغ 1.000.000.000 ریال هزینه انجام می دهیم حساب این دارایی در دفاتر شرکت 1.000.000.000 ریال افزوده می گردد .