آیا پرداخت حق اولاد ضروری است ؟ و اگر کارمندی مشمول آن باشد ولی توسط کارگاه پرداخت نشود جریمه دارد؟ و منظور از داشتن ۷۲۰ روز سابقه منظور در کارگاهی که مشغول به کار است یا کل سابقه کارمند بررسی میشود ، در واقع وقتی ی کارمند جدید وارد شرکت شد اگه قبلا در کارگاه های قبلی سابقه داشته باشد ملاک پرداخت حق اولاد است ؟ یا کار در همین کارگاه ؟
حق اولاد مطابق ماده 86 قانون تامین اجتماعی جزو مزایایی می باشد که اگر حقوق بگیر مشمول دریافت آن باشد پرداخت آن از سوی کارفرما اجباری می باشد.
برای دریافت حق اولاد شخص می بایست حداقل 720 روز سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد .
برای دریافت حق اولاد این که شخص به طور کلی دارای 720 روز سابقه پرداخت حق بیمه باشد کفایت می کند و الزامی وجود ندارد که شخص در کارگاه فعلی دارای 720 روز سابقه باشد.
در صورت عدم پرداخت حق اولاد مرجع حل اختلاف اداره کار می باشد و در صورتی که فرد مشمول حق اولاد باشد و کارفرما از پرداخت آن امتناع ورزد ، کارفرما به پرداخت حق اولاد معوق محکوم شده و جریمه ایی برای ایشان در نظر گرفته نمی شود .
در این خصوص مواد 86 و 87 قانون تامین اجتماعی به شرح ذیل می باشد :
ماده۸۶- کمک عائله مندی منحصرا” تا دو فرزند بیمه شده پرداخت می شود مشروط بر آنکه:
۱- بیمه شده حداقل سابقه پرداخت حق بیمه هفتصد و بیست روز کار را داشته باشد .
۲- سن فرزندان او از هجده سال کمتر باشد و یا منحصرا” به تحصیل اشتغال داشته باشند تا پایان تحصیل یا در اثر بیماری یا نقص عضو طبق گواهی کمیسیونهای پزشکی موضوع ماده ۹۱ این قانون قادر بکار نباشند . میزان کمک عائله مندی معادل سه برابر حداقل مزد روزانه کارگر ساده در مناطق مختلف برای هر فرزند در هر ماه می باشد .
ماده۸۷- پرداخت کمک عائله مندی بعهده کارفرما می باشد و باید در موقع پرداخت مزد یا حقوق به بیمه شده پرداخت شود .
تبصره- هرگاه در مورد پرداخت کمک عائله مندی اختلافی بین بیمه شده و کارفرما حاصل شود بطریق مذکور در فصل حل اختلاف قانون کار عمل خواهد شد .
ممنونم