سلام – مفاصا حساب به چه معنی می باشد و اینک چرا و به چه دلیل کارفرما از پیمانکاران خود مفاصا حساب از تامین اجتماعی میخاد ؟ و مراحل و دلایل گرفتن مفاصا حساب از اداره تامین اجتماعی چیست ؟ ممنون میشم مفصل توضیح دهید . ممنونم
مفاصا سندی است که در تاریخ معین پس از رسیدگی حساب به عضوی که درآمد هزینه بر عهده او بوده داده می شود، و پس از دریافت آن سند، دیگر از آن تاریخ به بعد رقمهای جزو گذشته به حساب نخواهد آمد .
به عبارت دیگر مفاصا حساب سند تسویه حساب می باشد و اخذ آن دال بر این می باشد که دارنده مفاصا فاقد هرگونه بدهی می باشد .
حال مفاصا حساب بیمه به استناد ماده ۳۷ و ۳۸ قانون تامین اجتماعی اخذ می شود و به معنی تسویه نهایی با سازمان تامین اجتماعی است.
از انواع مفاصا حساب میتوان به دو ماده یعنی ماده ۳۷ و ۳۸ قانون تامین اجتماعی اشاره کرد :
بر طبق ماده ۳۷: تسویه حساب برای انتقال، رهن و اجاره ملک انجام میشود که انتقال دهنده وظیفه دارد مفاصا حساب سازمان را دریافت کند و به انتقال گیرنده تحویل دهد.
بر طبق ماده ۳۸: هنگام بستن هرگونه قرارداد، انتقال دهنده وظیفه دارد که با پایان یافتن قرارداد، مفاصا حساب را دریافت کند و آن را به انتقال گیرنده تحویل دهد، این عملیات به معنای خاتمه قرارداد انتقال دهنده با بیمه است.
در نتیجه به استناد ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی کارفرما موظف می باشد از هر پرداختی به پیمانکار درصدی را به عنوان سپرده بیمه کسر و در پاان قرارداد پس از اخد مفاصا حساب پیمانکار از سازمان تامین اجتماعی نسبت به آزادسازی سپرده پیمانکار اقدام نماید در صورتی که پیمانکار نتواند مفاصا حساب اخد نماید پکارفرما از محل سپرده بیمه کسر شده دیون تامین اجتماعی را پرداخت می نماید .
نرخ حق بیمه قراردادهای پیمانکاری :
- – برای مقداری از قرارداد که به صورت مکانیکی انجام می شود ۷.۶%
- – برای مقداری از قرارداد که به صورت خدماتی (دستی) انجام می شود ۱۶.۷%
مدارک لازم جهت دریافت مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی به صورت زیر است:
۱. ارائه نامه درخواست مفاصا حساب از طرف انتقال دهنده
۲. اعلام تاریخ شروع و خاتمه قرارداد
۳. اعلام مبلغ کل کارکرد طبق صورت وضعیت
۴. اعلام نحوه تامین مصالح
۵. ارائه صورت وضعیت قطعی، آگهی تاسیس و تغییرات برای اشخاص.
در نامه مفاصا حساب ابتدا نام کارفرما و نشانی کارفرما، اعلام پرداخت مطالبات و موضوع قرارداد و میزان قرارداد قید میشود. این مفاصا حساب در پاسخ به استعلام صورت گرفته از مراجع مختلف تنظیم و ارائه میشود.
مواد ۳۷ و ۳۸ قانون تامین اجتماعی در این خصوص به شرح ذیل می باشد :
ماده۳۷- هنگام نقل و انتقال عین یا منافع موسسات و کارگاههای مشمول این قانون اعم از اینکه انتقال بصورت قطعی – شرطی – رهنی – صلح حقوق یا اجاره باشد و اعم از اینکه انتقال بطور رسمی یا غیر رسمی انجام بگیرد انتقال گیرنده مکلف است گواهی سازمان را مبنی بر نداشتن بدهی معوق بابت حق بیمه و متفرعات آن از انتقال دهنده مطالبه نماید . دفاتر اسناد رسمی مکلفند در موقع تنظیم سند از سازمان راجع به بدهی واگذار کننده استعلام نمایند در صورتی که سازمان ظرف ۱۵ روز از تاریخ ورود برگ استعلام بدفتر سازمان پاسخی به دفتر خانه ندهد، دفتر خانه معامله را بدون مفاصا حساب ثبت خواهد کرد . در صورتیکه بنا باعلام سازمان واگذار کننده بدهی داشته باشد می تواند با پرداخت بدهی معامله را انجام دهد بدون اینکه پرداخت بدهی حق واگذار کننده را نسبت به اعتراض به تشخیص سازمان و رسیدگی بمیزان حق بیمه ساقط کند . در صورت انجام معامله بدون ارائه گواهی مذکور انتقال دهنده و انتقال گیرنده برای پرداخت مطالبات سازمان دارای مسئولیت تضامنی خواهند بود . وزارتخانه ها و موسسات و شرکتهای دولتی همچنین شهرداریها و اطاق های اصناف و سایر مراجع ذیربط مکلفند در موقع تقاضای تجدید پروانه کسب یا هر نوع فعالیت دیگر مفاصا حساب پرداخت حق بیمه را از متقاضی مطالبه نمایند . در هر حال تجدید پروانه کسب موکول به ارائه مفاصا حساب پرداخت حق بیمه می باشد .
تبصره- سازمان مکلف است حداکثر پس از یکماه از تاریخ ثبت تقاضا مفاصا حساب صادر و به تقاضا کننده تسلیم نماید .
ماده۳۸- در مواردیکه انجام کار بطور مقاطعه به اشخاص حقیقی یا حقوقی واگذار میشود کارفرما باید در قراردادی که منعقد می کند مقاطعه کار را متعهد نماید که کارکنان خود و همچنین کارکنان مقاطعه کاران فرعی را نزد سازمان بیمه نماید و کل حق بیمه را بترتیب مقرر در ماده ۲۸ این قانون بپردازد . پرداخت پنج درصد بهای کل کار مقاطعه کار از طرف کارفرما موکول به ارائه مفاصا حساب از طرف سازمان خواهد بود . در مورد مقاطعه کارانی که صورت مزد و حق بیمه کارکنان خود را در موعد مقرر بسازمان تسلیم و پرداخت می کنند معادل حق بیمه پرداختی بنا بدرخواست سازمان از مبلغ مذکور آزاد خواهد شد . هر گاه کارفرما آخرین قسط مقاطعه کار را بدون مطالبه مفاصا حساب سازمان بپردازد مسئول پرداخت حق بیمه مقرر و خسارات مربوط خواهد بود و حق دارد وجوهی را که از این بابت بسازمان پرداخته است از مقاطعه کار مطالبه و وصول نماید کلیه وزارتخانه ها و موسسات و شرکتهای دولتی همچنین شهرداریها و اتاق اصناف و موسسات غیر دولتی و موسسات خیریه و عام المنفعه مشمول مقررات این ماده می باشند .