عیدی کارکنان مشمول قانون کار
عیدی کارکنان مشمول قانون کار در سال 1403 برای افرادی که به طور کامل در طول سال در محل کار خود حضور داشته اند حداقل 143.323.680 ریال و حداکثر 214.985.520 ریال می باشد .
مطابق قانون کار حداقل عیدی کارگران برای یک سال کار حداقل معادل ۶۰ روز مزد مبنا می باشد به شرط آن که این مبلغ از 90 برابر حداقل حقوق بیشتر نشود .
بر اساس ماده واحده قانون کار که در پایان شهریور سال ۱۳۷۰ اصلاح شد تمام کارگاههای مشمول قانون کار مکلفند به هر یک از کارگران خود به نسبت یک سال کار معادل ۶۰ روز آخرین مزد، به عنوان عیدی و پاداش بپردازند.
عیدی کارمندان دولت بازنشستگان و مستمریبگیران
دولت به طور رسمی میزان عیدی کارمندان اعم از کارکنان دولت، فرهنگیان، نیروهای مسلح، کارمندان وزارت بهداشت، پرستاران و… را اعلام کرده است. با افزایش ۲۰ درصدی نسبت به سال گذشته، مبلغ عیدی کارمندان ۱۴۰۴ به ۳ میلیون تومان رسیده است. علاوه بر این، مبلغ حق عائلهمندی ۸۴۰ هزار تومان و به ازای هر فرزند، ۳۶۰ هزار تومان در نظر گرفته شده است.
سخنگوی دولت اما اشارهای به میزان عیدی بازنشستگان نکرده است. با این حال، نگاهی به روند سالهای اخیر نشان میدهد که مبلغ عیدی بازنشستگان ۱۴۰۳ احتمالا با میزان عیدی کارمندان برابر است.
نحوه محاسبه عیدی کارکنان مشمول قانون کار
مطابق قانون کار مبلغ عیدی برای یک سال کار معادل ۶۰ روز مزد مبنا می باشد به شرط آن که این مبلغ از 90 برابر حداقل حقوق بیشتر نشود .
بر اساس ماده واحده قانون کار که در پایان شهریور سال ۱۳۷۰ اصلاح شد تمام کارگاههای مشمول قانون کار مکلفند به هر یک از کارگران خود به نسبت یک سال کار معادل ۶۰ روز آخرین مزد، به عنوان عیدی و پاداش بپردازند.
برای مثال عیدی شخصی که مزد مبنای آن روزانه 3.000.000 ریال باشد معادل 180.000.000 ریال می شود .
برای محاسبه عیدی حقوق روزانه ضرب در 60 شد حال اگر حقوق روزانه فردی دیگر معادل 4.000.000 ریال باشد عیدی آن فرد مطابق محاسبه برابر با 240.000.000 ریال می شود که این مبلغ از سقف پرداختی عیدی بیشتر می شود که می بایست پرداختی عیدی برای این نفر معادل 214.985.520 ریال محاسبه شود .
علاوه بر شقف عیدی نکته دیگری که می بایست در محاسبه عیدی مورد توجه قرار گیرد روزهای کارکرد افراد در سال می باشد .
به عبارت دیگر برای افرادی که در طول سال به طور کامل حضور نداشته اند می بایست به نسبت حضور مبلغ عیدی محاسبه شود .
در مثال قبل برای نفر اول اول با حقوق روزانه 3.000.000 ریال فرض می کنیم که کارکرد در طی سال 1403 برابر با 253 روز باشد حال برای محاسبه عیدی مبلغ محاسبه شده را ضرب در تعداد روزهای حضور تقسیم بر تعداد روزهای سال می نماییم .
عیدی = 180.000.000 * 253 / 365 = 124.767.123
همچنین برای نفر دوم با توجه به اینکه مشمول دریافت سقف عیدی می باشد و اگر فرض نماییم که 128 روز کارکرد در طی سال داشته مبلغ عیدی می بایست به نسبت سقف عیدی محاسبه شود .
عیدی = 214.985.520 * 128 /365 = 75.392.182
مبنای محاسبه عیدی کارکنان مشمول قانون کار
مبنای محاسبه مبلغ عیدی مزد ثابت یا مزد مبنا که در ماده 36 قانون کار تعریف شده می باشد .
شخصی را مد نظر داشته باشید که مجموع حقوق و مزایای ایشان ماهانه 160.000.000 ریال می باشد حال برای محاسبه عیدی برای ایشان از چه عددی می بایست استفاده نماییم .
با برسی قرارداد و یا حکم کاری این شخص متوجه می شویم جزییات حقوق ایشان به این ترتیب می باشد :
حقوق پایه 90.000.000
حق بن و مسکن 23.000.000
حق تاهل 5.000.000
حق جذب 42.000.000
عیدی این فرد را می بایست با عدد 132.000.000 یعنی مجموع حقوق پایه و حق جدب محاسبه نماییم .
نکته ای که لازم به تکرار آن می باشد برای محاسبه عیدی در ابتدا مبلغ مزد ثابت ( مزد مبنا ) را محاسبه و با توجه به آن عیدی حساب می شود و مبنا قراردادن حقوق پایه به تنهایی اشتباه می باشد .
نحوه محاسبه مالیات عیدی
به موجب بند 10 ماده 91 قانون مالیات های مستقیم عیدی کارکنان معادل یک دوازدهم معافیت سالانه حقوق و مزایا معاف از مالیات می باشد .
به عبارت دیگر در سال 1403 مبلغ عیدی تا 120.000.000 ریال معاف از مالیات می باشد .
به طور مثال برای نفر اول که مبلع عیدی برابر با 124.767.123 ریال شد مالیات برابر است با :
مالیات عیدی نفر اول : 124.767.123 – 120.000.000 * 10 % = 476.712
برای نفر دوم نیز با توجه به اینکه مبلغ عیدی کمتر از 120.000.000 ریال شد مشمول مالیات نمی باشد .
نکته ای که در اینجا می بایست مد نظر قرار دهیم در زمانی که کازکزد شخص در طول سال کامل نیست مبلغ عیدی را به نسبت کارکرد محاسبه نمودیم ولی برای این افراد معافیت مالیات را به طور کامل تحصیص دادیم .
نحوه محاسبه حق بیمه عیدی
مبلغ عیدی معاف از کسر حق بیمه می باشد و نیازی به محاسبه بیمه نمی باشد .
ولیکن مد نظر داشته باشید که مبلغ عیدی را در لیست بیمه اظهار نمایید .
در هنگام ارسال لیست بیمه با توجه به ماهی که در آن عیدی را پرداخت می نمایید مبلغ عیدی را به عنوان مزایای غیر مشمول حق بیمه درج نمایید .
اکسل محاسبه عیدی کارکنان مشمول قانون کار
برای دانلود فایل اکسل محاسبه عیدی از لینک ذیل استفاده فرمایید :
در این فایل اکسل در ستون های رنگی شده اطلاعات مورد نیاز شامل مشخصات پرسنل و روزهای کارکرد ماه های مختلف سال و همچنین مزد مبنای ایشان را وارد نمایید تا محاسبات انجام شود .
ماده واحده قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران شاغل در کارگاههای مشمول قانون کار
ماده واحده – کلیه کارفرمایان کارگاههای مشمول قانون کار مکلفند به هر یک از کارگران خود به نسبت یک سال کار معادل شصت روز آخرین مزد،به عنوان عیدی و پاداش بپردازند.
مبلغ پرداختی از این بابت به هر یک از کارکنان نبایستی از معادل نود روز حداقل مزد روزانه قانونی تجاوز کند.
تبصره ۱ – مبلغ پرداختی به کارکنانی که کمتر از یک سال در کارگاه کار کردهاند باید به مأخذ شصت روز مزد و به نسبت ایام کارکرد در سال، محاسبهگردد. مبلغ پرداختی از این بابت برای هر ماه نباید از یک دوازدهم سقف تعیین شده موضوع ماده واحده این قانون تجاوز نماید.
تبصره ۲ – در کارگاههایی که مطابق رویه جاری کارگاه بیش از مبالغ فوق پرداخت مینمایند، عرف کارگاه معتبر خواهد بود.
تبصره ۳ – رسیدگی به اختلافات ناشی از اجرای این قانون در صلاحیت مراجع پیشبینی شده در فصل حل اختلافات قانون کار میباشد.
تبصره ۴ – این قانون از تاریخ تصویب لازمالاجرا بوده و جایگزین لایحه قانونی تأمین منافع کارگران مشمول قانون سهیم کردن در منافع کارگاههایصنعتی و تولیدی مصوب ۱۳۴۱ و لغو قوانین مصوب ۱۳۵۹.۴.۲۳ شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران میگردد.
قانون فوق مشتمل بر ماده واحده و چهار تبصره در جلسه علنی روز سهشنبه مورخ ششم اسفند ماه یک هزار و سیصد و هفتاد مجلس شورای اسلامیتصویب و در تاریخ ۱۳۷۰.۱۲.۶ به تأیید شورای نگهبان رسیده است.
ماده ۳۶ قانون کار
مزد ثابت ، عبارت است از مجموع مزد شغل و مزایای ثابت پرداختی به تبع شغل.
تبصره ۱- در کارگاه هایی که دارای طرح طبقه بندی و ارزیابی مشاغل نیستند منظور از مزایای ثابت پرداختی به تبع شغل ، مزایایی است که بر حسب ماهیت شغل یا محیط کار و برای ترمیم مزد در ساعات عادی کار پرداخت می گردد . از قبیل مزایای سختی کار ، مزایای سرپرستی ، فوق العاده شغل و غیره .
تبصره ۲- در کارگاه هایی که طرح طبق بندی مشاغل به مرحله اجرا درآمده است مزد گروه و پایه ، مزد مبنا را تشکیل می دهد .
تبصره ۳- مزایای رفاهی و انگیزه ای از قبیل کمک هزینه مسکن ، خواربار و کمک عایله مندی ، پاداش افزایش تولید و سود سالانه جزو مزد ثابت و مزد مبنا محسوب نمی شود .