سلام و احترام
من رشته م حسابداری نیست و اقتصاد هست و در حال طراحی یک مدل اقتصادی مبتنی بر ریاضیات و حسابداری هستم که یک سوال برام پیش اومد ممنوم میشم پاسخ بدهید.
اگر بانک وامی را در سال جاری به وام گیرنده پرداخت کند و قرار باشد که وام گیرنده آن را سال بعد برگرداند و مبتنی بر احتمال نکول وام گیرنده بخواهد ذخیره گیری مطالبات برای نکول مورد انتظار را در همین سال جاری انجام دهد باید هزینه مطالبات مشکوک الوصول را هم ثبت کند یعنی حساب ذخیره مطالبات دارایی را کاهش میدهد و حساب هزینه مطالبات هزینه را افزایش میدهد.
حال سوال این است که با توجه به ثبت این هزینه در سال جاری این هزینه از سود سال جاری او کم میکند و در صورت سود و زیان سال جاری محاسبه میشود یا سال بعد؟ قاعدتا با توجه به ثبت آن در سال جاری باید از سود سال جاری کم کند از طرفی با توجه به اصل تطابق هزینه با درآمد؛ درآمد هر سال باید با هزینه همان سال مطابق باشد بر این اساس با توجه به این که وام گیرنده وام را سال بعد پس میدهد و درآمد وام امسال در سال بعد بدست می آید پس هزینه مطالبات هم باید برای صورت حساب سود و زیان سال بعد محاسبه شود. بر این اساس سوال این است که کدام رویکرد صحیح است محاسبه هزینه مطالبات وام مربوطه در سود و زیان سال بعد یا محاسبه آن در صورت سود و زیان سال جاری؟
سپاس گذارم
در بانک ها به دو صورت ذخیره بابت مطالبات مشکوک الوصول منظور می گردد :
- ذخیره عمومی مطالبات مشکوک الوصول
- ذخیره اختصاصی مطالبات مشکوک الوصول
ذخیره عمومی مطالبات مشکوک الوصول
ذخیره عمومی مطالبات مشکوک الوصول باید متناسب با میزان مطالبات بانک و یک و نیم درصد کل تسهیلات اعطایی باشد .
ذخیره اختصاصی مطالبات مشکوک الوصول
میزان ذخیره اختصاصی مطالبات مشکوک الوصول به شرح ذیل می باشد :
- تسهیلات سررسید گذشته ده درصد
- تسهیلات معوق بیست درصد
- تسهیلات مشکوک الوصول بین پنجاه تا صد درصد
تسهیلات سر رسید گذشته
منظور از تسهیلات سر رسید گذشته تسهیلاتی می باشد که از تاریخ سر رسید اصل و سود آن بیش از دو ماه گذشته باشد ولی از شش ماه تجاوز ننماید .
تسهیلات معوق
اصل و سود تسهیلاتی که بیش از شش ماه و کمتر از هجده ماه از تاریخ سر رسید آن سپری شده باشد .
تسهیلات مشکوک الوصول
تسهیلاتی که بیش از هجده ماه از سر رسید پرداخت آن گذشته باشد .
با توجه به سطور بالا و نحوه محاسبه ذخیره مطالبات مشکوک الوصول ملاحظه می فرمایید که بانک تنها یک و نیم درصد از تسهییلات اعطایی مذکور را می تواند به عنوان هزینه مطالبات مشکوک الوصول منظور نماید و امکان اعمال هزینه بیش از آن برای بانک در خصوص این تسهیلات وجود ندارد .
با این تفاصیل هزینه مطالبات وام مربوطه در سود و زیان سال جاری و به میزان یک و نیم درصد اعمال می گردد .